Оборският тор е основният отпадъчен продукт в животновъдните ферми. Неправилното съхранение на торовата маса обаче води до загуба на 50-60% от органичното вещество и може да доведе до замърсяване на околната среда. Как да съхраним оборския тор правилно?
Като начало, всяко земеделско стопанство трябва да разполага с отделни съоръжения за съхранение на твърд и течен оборски тор. Необходимо е те да бъдат с непропускваеми стени и изградени по начин, който да предпазва изтичането на торовата маса; да бъде проверявано редовно и при дефекти да се предприемат незабавни действия за отстраняването им, обясняват експертите от Националната служба за съвети в земеделието.
Изисквания
Съгласно правилата за добра земеделска практика, утвърдени от министъра на земеделието, храните и горите, торовата маса трябва да се съхранява през периода от 1 ноември до 31 януари, когато съществува забрана за внасяне на азотни и оборски торове в почвата.
Забранено е торенето с азотсъдържащи торове до 15 февруари на свободните площи и площи, заети с трайни култури. Изключение се допуска само при създаване на нови овощни насаждения, като оборският тор може да се внася до 15 ноември. Не се позволява и внасянето на
пресен оборски тор. В тази връзка твърдият оборски тор трябва да се съхранява най-малко 6 месеца преди внасянето му, а течният поне 4 месеца, преди да бъде използван.
Оборският тор трябва да се внася непосредствено преди основната обработката на почвата през есента и пролетта.
Съхранение
При пасищно отглеждане на животните, капацитетът на съоръженията за съхранение на тора трябва да бъде достатъчен за съхранението не по-малко 4 месеца (3 месеца + 1 месец допълнително в случаите на студена и продължителна зима), а при оборното - не по-малко от 6 месеца.
При проектиране и изграждане на съоръженията трябва да се съобразим с капацитета на стопанството, т.е. броя на отглежданите животни, вида им, начина на отглеждане, продължителността на периода на съхранение, количеството на използваната постеля.
Твърдият оборски тор трябва да престои в продължение на 6 месеца преди да бъде внесен в почвата. През този период протичат и завършват процесите на ферментация, минерализация, обеззаразяване и обезмирисяване. Полученият тор има влажност 55-65% и консистенция, удобна за разпръскване с тороразпръскващо ремарке, допълват от НССЗ.
Препоръчително е торът да се съхранява в специални торохранилища, а при липса на такива, той може да се съхрани на водонепропускливи площадки във фермите. Забранено е изграждането на съоръжения за съхраняване на твърд оборски тор в близост до водни обекти. Разстоянието до тях трябва да бъде най-малко 20 м.
Средноколичество на отделяне на оборски тор от различните селскостопански животни
Вид животно
|
Количество на ден (литри)
|
Количество за 4 месеца(литри)
|
Количество за 6месеца(литри)
|
Необходим капацитет на съоръжение (куб. м. за 4 м.)
|
Необходим капацитет на съоръжение (куб. м. за 6 м.)
|
Крава за мляко (560 кг.)
|
44,8
|
5376
|
8064
|
5,6
|
8,4
|
Крава за месо (500 кг.)
|
40,0
|
4800
|
7200
|
4,9
|
7,4
|
Теле за месо (450 кг.)
|
36,0
|
4320
|
6480
|
4,5
|
6,8
|
Младоговедо (250 кг.)
|
20,0
|
2400
|
3600
|
2,5
|
3,8
|
Теле (140 кг.)
|
11,2
|
1344
|
2016
|
1,4
|
2,1
|
Свиня (100 кг.)
|
7,0
|
840
|
1260
|
0,9
|
1,35
|
Овца
|
3,0
|
360
|
540
|
0,5
|
0,75
|
Шиле
|
1,1
|
132
|
198
|
0,2
|
0,30
|
Коза
|
2,3
|
276
|
414
|
0,3
|
0,45
|
Кокошка-носачка
|
0,12
|
14,4
|
21,2
|
0,02
|
0,03
|
Кон
|
25,0
|
3000
|
4500
|
3,1
|
4,7
|
Магаре
|
12,0
|
1440
|
2160
|
1,3
|
2,3
|
Зайци <100 дни
|
0,16
|
19,2
|
28,8
|
0,03
|
0,05
|
Зайци >100 дни
|
0,20
|
24
|
36,0
|
0,03
|
0,05
|
Съществуват два начина за съхранение на оборския тор в торохранилищата:
- Хладен (анаеробен) - прилага се когато фермата е благополучна по отношение на паразитни и заразни заболявания. В този случай ежедневно полученото количество оборски тор се насипва в торохранилищито и се уплътнява ръчно или с верижен трактор. Така в тора се създават анаеробни условия, температурата се ограничава до 35оС и се ограничава загубата на органичен азот;
- Горещ (аеробен) – използва се когато в момента няма болни животни във фермата, но непосредствено преди това е имало заболяване. При този начин на съхранение през първите 3-4 дни след насипване на тора в торохранилището, той не се уплътнява. С това се създават условия за развитие на аеробните микроорганизми и повишаване на температурата до 60-70С, с което се постига добър обеззаразяващ ефект. След този период торът се уплътнява и оставя да доузрее. При този начин на съхранение се губи повече органично вещество в сравнение с анаеробния.
Съоръжения за съхранение
Има редица изисквания към съоръженията за съхранение на твърд оборски тор. На първо място те трябва да отстоят най-малко на 60 м. от животновъдните обекти и на 500 до 2000 м. от жилищни сгради, като се разполагат на подветрената им страна. В зависимост от нивото но подпочвените води (които трябва да бъдат на повече от 2 м. от дъното на торището), да се изграждат надземни или вкопани торохранилища, с височина на стените 1,5-2 м. при надземните, а при вкопаните стената да е на 0,5 м. над нивото на терена.
Отделно, подът и стените трябва да бъдат водонепропускливи. Дъното на торището да се прави с наклон от 3 до 5 % към едната надлъжна стена, при широчина до 6 м., или с двустранен наклон към двете надлъжни стени при по-голяма ширина на обекта. Около торохранилището трябва да се изгради канавка широка 25-45 см. и дълбока 15-20 см. за отвеждане на повърхностните води. Заедно с това торохранилището трябва да бъде съобразено с вида и големината на стопанството.
Размер на съоръженията за съхранение на твърд оборски тор
Вид селскостопанско животно
|
Количество използвана постелка
|
Очаквани количества отделен твърд оборски тор (куб.м./седмица)
|
Вид селскостопанско животно
|
Количество използвана постелка
|
Очаквани количества отделентвърд оборски тор (куб.м./седмица)
|
Крава за мляко (560 кг.)
|
55
|
0,700
|
Овца
|
7
|
0,08
|
Крава за месо (500 кг.)
|
49
|
0,623
|
Шиле
|
4
|
0,03
|
Теле за месо (450 кг.)
|
46
|
0,575
|
Кон
|
28
|
0,59
|
Младо говедо (250 кг.)
|
26
|
0,324
|
Свиня
|
19
|
0,238
|
Теле (140 кг.)
|
15
|
0,08
|
|
|
|
0 КОМЕНТАРА