Джеки Медвид е агроном по образование. Веднъж през юли, минавайки през пищно позеленели обработваеми земи в местност в Саскачеван, тя с наслада наблюдава как лекият вятър полюшва посевите напред и назад, пише изданието Grainews, започвайки разказа си за тайната на пожълтелия ечемик.

Обзор: Как се движи зърното в страната?

Беше красив ден, именно за такъв мечтаят фермери и агрономи, казва Медвид.

Приказката внезапно приключила, когато тя се приближила до ечемиченото поле. Разговаряйки по телефона със своя клиент, Джеки Медвид установила, че макар пролетта да била засушлива, растенията по полетата (освен онова с ечемик) се чувствали нелошо с оглед падналите преди седмица дъждове. Сякаш валежите били пропуснали ечемика.

Това за нас беше голям проблем. Никога не бях виждала нещо подобно. Като за една нощ всичко беше пожълтяло, казва клиентът на Медвид, посочвайки ярко петно от обезцветени растения.

По време на огледа става ясно, че пожълтяването не е равномерно из цялото поле, а ограничено до няколко участъка. При допълнително вглеждане е установено, че част от поразените растения се характеризират с други симптоми – некротизирани листа с кафяви краища.

Тъй като на полето бил засят сорт, устойчив на болести, било странно това е някаква болест.

Собственикът на фермата редовно торял и се стараел да дава на културите всичко, от което имат нужда. След като започнал да използва комплекс с цинк, бор и мед, добивите били потресаващо високи. На тази нива обаче освен неприятности, друго няма. Преди две години фермерът не успял да напръска с пестициди, тъй като времето било твърде влажно. Оттогава насетне е в постоянно догонване на избуяваща плевелна растителност.

Земеделският производител внедрил и комплексна програма за борба с плевелите, която включвала остатъчни хербициди, действащи по няколко направления.

Доколкото преди никога не бях виждала подобно нещо, реших да взема проби от поразените растения и да ги изследвам, спомня си Медвид.

Лабораторните резултати показали, че най-вероятната причина за пожълтяването е токсично ниво на бор. Нивото му било много високо.

Борът е един от микроелементите, които фермерът започнал да използва на нивата от началото на сезона. Той е подвижен в почвата и оказва се, че значителните валежи след наторяването с хранителното вещество са изтласкали бора към кореновата система на растенията. Именно това е провокирало пожълтяването им в края на сезона.

Излишъкът от бор може да стане причина и за удължаване на стеблото. Именно поради това симптомите на токсично ниво на елемента не са видими за известен период от време.

След като Медвид установила какъв е проблемът, решила да проследи още малко развитието на ситуацията. След поредния обилен дъжд, тя се върнала на полето и отново взела образци. Тестовете показали още по-високо ниво на бор в проблемните области.

На този етап от развитието на културите да се реши проблемът с токсичното ниво на бора не било възможно. За щастие само част от нивата била засегната, което не довело до значителни загуби.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Споделен опит: Соргото е алтернатива при суша

Първо обследване: В какво състояние са есенниците?

Борси: Цената на зърното продължава да потъва