Пасища от 30 дка не звучат кой знае колко впечатляващо, но когато те са в непосредствена близост до язовир Искър, картинката се променя, показва разследване на bTV.

Земеделци на протест срещу незаконен добив на инертни материали в нивите им

Преди месец рибари сигнализират с клип, на който ясно се виждат булдозери, багери и тежки камиони. И то на място, където не може да се лее бетон и да се сече. Предрешени като купувачи, журналистите се свързват със собственика на земята, който пък с охота им оферира земеделската си по документи земя.

Доскоро въпросният собственик е притежавал 30 дка в местността Багера. Разделя ги на имоти от по 2 дка. Идеята му е от едната страна да прави терасиране за каравани, а от другата да се строят вили и бунгала, които човек да си купи или ползва под наем.

Справка в кадастъра обаче показва, че земите се водят пасища. По закон върху тях могат да се строят само временни постройки или преместваеми обекти, в които например да се държи инвентар, но не и къщи за живеене. Земеделската земя може да се поддържа с косене на трева, чистене на храсти, но не и с изсичане на дървета.

Самият собственик потвърждава, че в чашката на язовира е забранено да се слага железобетон, но за това има решение – отвън къщите се правят дървени, а вътре се лее бетонът. Вече има хора, които са си купили парцел от него и са направили точно това.

И за незаконната сеч има решение, казва собственикът и дава варианти. 

„Този, който е с дървообработвателното предприятие, ми е казал, че позициите му за горското са толкова силни, че няма да има никакви проблеми. Много съвестен човек. Вторият вариант –  има санитарна сеч. Взимате един човек, който маркира, каквото му кажете. Плащат му се едни 200 лева, за които маркира боровете и ги изсичате. Трети вариант – ако нещо се закучи, сипва се малко нафта в бора и той пада и го режете. Вие сте си собственици тук, никой не може да ви каже нищо“, казва мъжът в репортажа със скрита камера.

Справка с район „Панчарево“ показва, че шест от имотите попадат в чашката на язовира, включително и един, който е вече разоран. Георги Кордов, който е инженер по строителните конструкции, потвърждава, че наливането на бетонни или стоманобетонни фундаменти на тези места е абсолютно забранено. А такива вече се виждат.

След проверка на представители на район „Панчарево“ на място е съставен акт по Закона за устройство на територията за изкупните дейности, както и два акта за незаконна сеч.

„Самите имоти имат части между 5 и 10% , които попадат в пояс 3 на санитарно-хигиенната зона на язовир „Искър“. Проверено е, че няма входирани документи за искане за каквито и да било строителни дейности или за премахване на дървесна растителност“, казва Ирина Войнова, зам.-кмет в района.

Въпреки че има забрана работата да продължи, няколко дни по-късно журналистическият екип отново вижда, че кипят строителни дейности и на място вече се е появило дървено скеле.