Европейският млечен борд (EMB) публикува факти за последствията от негативните климатични условия в Европа върху работата на млекопроизводителите, пише DairyNews. 

Швейцарското мляко ще става „зелено“

Според данни на агенция „Коперник“, занимаваща се с мониторинг на климатичните промени, юли месец тази година в Европа е бил най-горещият от 1880 година. Температурни рекорди са били поставени в Германия, Белгия, Холандия и Люксембург.

Сушата е усложнила живота на производителите на мляко. Европейската комисия публикува съобщение съгласно което фермерите може да претендират за по-високи плащания, в това число за развитие на селските райони (85%).

Белгия

По данни на ЕМВ производството на мляко и месо в тази страна е намаляло в резултат на горещото време. Особено пострадали са западна и централна Валония. Източните провинции са успели да запазят пасищата, благодарение на дъждовете. Значителна част от млечните стопанствата обаче е започнала да използва зимните запаси поради липсата на трева на пасищата. 

Франция

Централна и Източна Франция се сблъскват със сериозна суша. Животновъдните ферми в пострадалите райони вече започнаха да използват зимните запаси от фураж. Наблюдава се още намаляване на поголовието от едър рогат добитък, тъй като много млекопроизводители са продали част от стадото си заради липсата на фураж. 

В опит да се противодейства на тенденцията властите в 69 департамента са разрешили косенето на земите под угар. 

Реколтата от зърнени култури и рапица е добра, лоша е ситуацията при царевицата. Силажната царевица бе въведена в менюто на животните още през август, макар традиционно това да се прави едва в края на септември. 

Германия 

В няколко региона в Германия от време на време вали, а на други места от април до сега са паднали по-малко от 60 мм/кв. метър валежи. Федералната помощ е насочена към фермерите от няколко региона. В тях е било разрешено и използването на земите под угар и някои екологични зони (EFA) при определени условия. 

Холандия

Фермерите в Холандия се сблъскаха със суша тази година, особено тези в източните провинции. Производителите на мляко бяха принудени да купуват фураж и да използват зимните запаси. Високите цени на фуража, особено на царевицата, и падането на цените на млякото доведоха до намаляване на доходите на фермерите. Освен това масово се увеличи числеността на гризачите в северната част на страната. Те допълнително нанасят вреди и увеличават извънредните разходи. 

Швейцария 

Дори в Швейцария това лято времето бе различно от регион в регион. През юни и през следващите месеци кантонът Во преживя вълна от високи температури. Това доведе по понижаване на реколтата.  

Въпреки всичко ситуацията не е толкова катастрофална, колкото през предишни години, когато страната бе ударена от серия от проливни дъждове. Кантон Юра е другият, който се бори с изключително силна суша. 

В няколко кантона на фермерите е разрешено да косят онези участъци, които спомагат за съхраняването на биоразнообразието или с цел фураж за животните. Целта на тези мерки е да се позволи на фермерите да запасят зимните запаси от фураж. 

Литва 

Сушата в Литва продължи от април до юли, което негативно се отрази върху производството на фуражи за много млечни ферми. Сектор зърнени култури също сериозно пострада. Качеството на зърното е значително по-лошо, сравнено с миналата година.

При това цените на млякото падат от април насам. Над 2000 млечни ферми прекратиха производството на мляко. В основната си част това са малки стопанства. Очаква се трудна зима с голям дефицит на фураж и закриване на още ферми.