От над 50-те закона на Европейския съюз, които бяха приети, откакто президентът Урсула фон дер Лайен представи за първи път зелената сделка на блока през 2019 г., нито един не беше толкова противоречив, колкото планът за възстановяване на дивата природа на една пета от сушата и морето на континента.

Законът за възстановяване на природата беше одобрен в понеделник, след като Леонор Гевеслер, австрийският министър на климата, се противопостави на канцлера Карл Нехамер, нейния началник, за да даде решаващия глас, разказва Bloomberg. Сега той изисква от ЕС до края на десетилетието да възстанови доброто състояние на 20% от своите местообитания - от гори до влажни зони.

"След 20 или 30 години, когато говоря с двете си племеннички и им показвам красотата на нашата страна и на този континент, те ще ме попитат: "Какво направихте, когато всичко беше застрашено? Искам да мога да им кажа, че направих всичко, което можах", каза Гевеслер преди срещата на министрите на околната среда, на която беше постигнато окончателно споразумение.

Първият по рода си закон е крайъгълен камък за света, след като на срещата на върха на ООН за биологичното разнообразие през 2022 г. световните лидери обещаха да защитят 30% от планетата до 2030 г. Малко държави, ако изобщо има такива, са въвели мерки, които са толкова всеобхватни, колкото тези на ЕС.

С него се слага и край на драматичния момент, в който се стигна до противопоставянето срещу "зелената сделка" на ЕС - пакет от мерки, целящи да изведат региона на пътя към климатична неутралност до средата на века. Въпреки че забраната на превозните средства с двигатели с вътрешно горене и насърчаването на възобновяемите енергийни източници предизвикаха ожесточени битки, те не бяха толкова продължителни, колкото закона, предназначен да възстанови предишното състояние на екосистемите. През последните две години Законът за възстановяване на природата многократно е бил на ръба на провала.

Защо тогава той беше толкова противоречив?

Руската инвазия в Украйна се оказа първата повратна точка. Европейската комисия предложи закона малко след началото на руската агресия през февруари 2022 г. Последвалите спираловидни разходи за енергия и колебания в цените на хранителните продукти предизвикаха вълни от фермерски протести, а стремежът да се помогне на природата изведнъж се оказа въвлечен в културни войни.

При формирането на политиката на ЕС държавите членки и парламентът обикновено добавят изменения към предложенията на Комисията, преди да преговарят помежду си за окончателния вид на закона. Странното при този случай обаче беше, че обикновено прогресивният парламент се превърна в основен блок. Европейската народна партия, коалиция от десноцентристки депутати от всички държави-членки на ЕС, заяви, че категорично отхвърля закона.

"Законът за възстановяване на природата в сегашния си вид ще доведе до намаляване на производството на храни в Европа, което ще повиши още повече цените на храните, рискува да подкопае още повече продоволствената сигурност в Африка и да блокира инфраструктурни проекти, които са от решаващо значение за нашия преход към климата", заяви през май миналата година председателят на ЕНП Манфред Вебер. "Не можем да продължаваме така, сякаш нищо не се е случило с нашата икономика от началото на войната".

Натискът на Вебер за унищожаване на закона почти даде резултат: Комисията по околна среда на Парламента го одобри с разлика от един глас през юни миналата година. През следващия месец той едва успя да премине през по-широката парламентарна зала, преди през ноември да бъде постигнато споразумение с държавите членки. Но борбата не беше приключила.

Фермерите пристигнаха с тракторите си в големите европейски градове, включително в Брюксел, където се намират основните институции на ЕС. По време на срещата на върха на лидерите на ЕС 1300 трактора задръстиха улиците, за да призоват, наред с други неща, за отмяна на мерките на зелената сделка, насочени към селското стопанство. Унгарският министър-председател Виктор Орбан се срещна с протестиращите в опит да спечели политически точки и да сплоти крайната десница в Европа преди изборите.

"Европейска грешка е, че лидерите не вземат насериозно гласа на хората", каза той пред репортери след среща със земеделски производители.

Унгария се отказа от споразумението, постигнато с парламента по Закона за възстановяване на природата. Други последваха примера ѝ, включително държавите членки Италия, Полша, Финландия, Швеция, Нидерландия - и дори Белгия, която е ротационен председател на ЕС. За пореден път изглеждаше, че мярката ще се провали. Други инициативи, целящи да направят селското стопанство по-екологично, като например закон за пестицидите, бяха напълно отхвърлени.

Нещата изглеждаха още по-зловещи, след като популистите се наложиха на изборите за Европейски парламент по-рано този месец. Въпреки това крайната десница не получи достатъчно места, за да измести центристкото мнозинство, което даде на министрите последен шанс да прокарат закона тази седмица. Австрийската депутатка Гевеслер заяви, че консултациите с правни експерти са ѝ дали основание да гласува "за", дори когато канцлерът Неамер писа на белгийския министър-председател Александър Де Кроо, че не е дал съгласието си.

Разногласието вероятно ще доведе до допълнително напрежение в австрийското правителство преди изборите през септември, но за Гевеслер, която е от групата на Зелените, това е цена, която си заслужава да бъде платена. А и изглежда, че тя може би умело се е ориентирала в слабостите на канцлера Нехамер, тъй като общественото мнение в Австрия наскоро показа подкрепа за закона.

Нехамер обещава да оспори решението и определя действията на своя министър като злоупотреба с доверието. Той не пожела да предприеме по-решителни мерки, като например да прекрати коалиционното си правителство със Зелените на Гевеслер.

Междувременно, на фона на отпора на фермерите, които са основна лобистка група в ЕС, не е ясно дали Брюксел ще може да направи много повече в области като селското стопанство през следващите години.

"Знам, че ще срещна опозиция по този въпрос, но съм убеден, че сега е моментът да приемем този закон", заяви Гевеслер. "Има време за промяна, има момент за промяна. И този момент е сега."