С увеличен бюджет от 431 997 100 лв., подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ ще подпомогне проектни предложения, които водят до подобряване на цялостната дейност на земеделските стопанства, чиито размер е минимум 8 000 евро стандартен производствен обем.

План ускорява работата на ДФЗ

Това беше разяснено на среща със земеделски производители от селата Красен и Сенокос, организирана от Областния информационен център в Добрич. Ще се финансират проектни предложения за инвестиции в стопанството на кандидата, пряко свързани с една или няколко от дейностите по първично селскостопанско производство, съхранението на селскостопански продукти и подготовката на продукцията за продажба, уточни пред фермерите експертът Михаела Козовска. Финансовата помощ за един кандидат е от 29 337 лв. до 2 933 700 лв. 

Възможностите за закупуване на земеделска техника са особено търсени от производителите. На срещата стана ясно, че максималния размер на помощта за машини е до 488 950 лв.

Важно е да се знае, че техническите характеристики на агротехниката трябва да съответстват на площта на обработваемата земя, на вида на отглежданите култури и нуждите на животновъдния обект.

Процентът на финансиране е до 50 % от общия размер на допустимите разходи за проекти на стойност до 1 955 800 лв., а над тази стойност е до 35 %. Ако земеделският стопанин или признатата група от производители включат инвестиционни разходи в проекта, процентът на финансиране ще бъде увеличен с до 25 %.

Бенефициентите могат да заложат  в проектите си разходи за строителство или обновяване на сгради и на друга недвижима собственост. Ще се финансира инсталиране на нови машини, съоръжения и оборудване, закупени и чрез лизингови схеми. Проектните предложения могат да включват създаване или презасаждане на трайни насаждения, закупуване на земя, сгради, помещения и друга недвижима собственост.

Крайният срок за кандидатстване е удължен до 17:30 часа на 30 септември 2021 г. Документите се подават по електронен път чрез попълване и подаване на уеб базиран формуляр и придружителните документи чрез модула „Е-кандидатстване“ в Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН 2020) https://eumis2020.government.bg. Това става единствено с валиден Квалифициран електронен подпис (КЕП). 

Пълният пакет документи по подмярката е публикуван в ИСУН 2020 на следния линк: https://bit.ly/3x4dmzs. Кандидатите могат да искат разяснения по документите по условията за предоставяне на финансова помощ в срок до три седмици преди изтичането на срока за кандидатстване на електронен адрес [email protected] и в ИСУН 2020.