Как може да се използва генетичната селекция в геномното изследване? Какви са потенциалните стратегии за управление? По темата говори д-р Джоузеф Далтън, преподавател и специалист по практическа квалификация в млечното говедовъдство в Университета на Айдахо, в уебинар, който Агри.БГ излъчи на живо.

Субсидиите за животновъдите в САЩ скочиха многократно през 2020 г.

“Най-лесният начин, с който може да започнете е чрез използване на по-качествени бикове за изкуствено осеменяване. По този начин ще се развият онези генетични белези, които са важни за вашите животни. Това е първата крачка. Следващата стъпка е изследване на животните геномно”, обясни д-р Далтън.

Тук обаче се появяват няколко въпроса, на които фермерите трябва да намерят отговор преди да започнат с генетичната селекция, а именно: 

- Кои животни може да се развъждат със сексиран семенен материал? 
- Кои млечни телета ще се отглеждат за замяна в стадото? 
- Кои крави, или юници може да се бракуват? 
- Как и дали да се използва конвенционален семенен материал за създаване на кръстоски? 

“Идеята на генетичната селекция е да се използва, за да могат да се създадат животни, които евентуално да имат още една лактация в стадото. Това осигурява запазване на определено ниво на печалба, но и дава възможност за диферсифициране на стопанството до някаква степен”, каза още експертът.

Според Далтън е много важно когато мислим за генетична селекция, фермерите да си дадат сметка, че геномното изследване на женските животни може да бъде много печелившо. 

“Това обаче зависи от наличието за генерация от юници в излишък. Също така трябва да вземете под внимание кои от решенията, които правим могат да се използват за развъждане на животни при използване на сексирана и конвенционална сперма”, разясни д-р Джоузеф Далтън.

И още един бонус съвет от американския експерт, специално за българските фермери:

“Много е важно да поддържаме високо ниво на фертилност в нашата ферма, защото по-доброто възпроизводство ни позволява да използваме по-новаторски развъдни схеми. Следователно да реализираме по-добра печалба”, заключи той.