Едно от най-големите международни животновъдни изложения - “Sommet de l'Élevage”  тази година ще се проведе през периода  03 – 06 октомври в Клермон-Феран, Франция. На желаещите да присъстват родни животновъди ще бъде оказано съдействие на български език.

Тодор Ванев: Цената на кравето мляко ще пада още, нужна е помощ от държавата

Водещият европейски форум за животновъдство събра 1550 изложители и 105 000 професионални посетители през 2022 г. Тази година организаторите обещават поредната всеобхватна програма, посветена на нововъведенията и постиженията в отглеждането и развъждането на породи добитък. Важно уточнение е, че събитието ще се проведе без строги мерки за превенция на Ковид-19, тъй като Франция премахна ограниченията, свързани с пандемията.

От Национална асоциация за месодайно говедовъдство в България (НАМГБ) подчертават, че през 2023 г. френската селекция ще обърне специално внимание на породата Лимузин, като ще има голям брой изложители с нея. Породата ще дефилира с оценки, търг, конкурси и локално представяне на породни продукти, традиции, култура. 

„Освен говеда от породата Лимузин на изложението ще бъдат показани и всички основни френски породи селскостопански животни както в месодайно, така и в млечно направление. За нас ще бъде ползотворно и приятно на изложението да споделим с Вас опит, обмяна на новости и запознаване с френската селекция”, обръщат се от НАМГБ към своите членове.

От асоциацията не се ангажират с организиране на самото пътуване и настаняване в хотел, но подчертават, че присъстващите ще имат възможност да бъдат посрещнати от експерти на български език, които ще съдействат по време на изложението.

Ето и публикуваната от НАМГБ програма на събитието, която е предварителна и търпи промени:

02.10.2023 г. - Пристигане в Клермон Феран (с транспорт по Ваш избор)

За настаняване може да потърсите специализирана агенция. Адресът е в приложена брошура. Може да се наемат и комбинирани апартаменти в зависимост от броя на хората. Добре е местоположението за спане да бъде в близост до шатълите, където минава транспортът за изложението. Той е безплатен, има шатъли на 15 мин., които спират пред входа на изложбеното място. 

За безплатен бход с бадж може да направите предварителна регистрация ТУК.

3.10.2023 г. Посещение на изложбеното място. Среща с Българо-Френската селскостопанска асоциация в палатата на Международните посетители.

- 10:30 ч. - Откриване с президента на Франция Еманюел Макрон;
- 11:00 ч. - Посещение на изложението, разглеждане на животните, срещи с експерти, посещение и среща с асоциацията Лимузин във Франция.

4.10.2023 г.

- 9:00 ч. - Посещение на ферма с говеда от породата Лимузин с организиран транспорт и преводач – (цена 5 евро);
- 14:00 ч. - Посещение на изложението;
- 17:00 ч. - Среща с експерти за породата Лимузин, с които да се дискутират особенностите при селекцията и отглеждането на говедата от породата;
- 19:00 ч. - Международна вечер на животновъдството: ревю-презентация на френските породи пред чуждестранните делегации;
 - 18:00 ч. - Среща в в Международния клуб.

5.10.2023 год. 

- 10:00 ч. - Конкурс на породата Лимузин;
- 13:00 ч. - Посещение на депо Лимузин за преценка на млади животни и бици. 

Лице за контакти и допълнителни питания във Франция: Мила Александрова, Тел.: 00 33 6 08 82 44 58. Лице за контакт в България (НАМГБ-София): Светослав Карамфилов, Тел: 0896608463.