За да бъде успешно второто изплащането на субсидиите по подмярка 6.1 от ПРСР, младите фермери трябва да изпълнят редица условия. Детайлите по тях бяха изнесени на онлайн семинар, организиран от Националната служба за съвети в земеделието в Добрич. 

План ускорява работата на ДФЗ

Необходимите декларации и справки, включени в искането за второ плащане по подмярка 6.1, трябва да са готови 1 месец преди датата на проверка за изпълнение на бизнес плана. Това съобщи експертът Илияна Ташева от Териториалния офис в Добрич. Документите се продават чрез ИСУН и се използва квалифициран електронен подпис.

Земеделските стопани трябва да приложат годишна данъчна декларация, включваща периода от 18 месеца от подписване на административния договор. В искането трябва да се включи и справка за ДМА или инвентарна книга за материалните записи. Необходими са още приемно-предавателните протоколи за ДМА, посочени в бизнес плана, и платежно нареждане към всяка фактура.

Земеделските стопани трябва да подготвят и пълно банково извлечение от деня на извършване на плащането, както и отчет за приходите и разходите за последната финансова година.

Животновъдите трябва да приложат в искането паспорт на наличните животни и разпечатка от интегрираната информационна система, подписана от ветеринарен лекар. Описът на животните трябва да е заверен не по-рано от месеца преди датата на подаване на искането за второ плащане, подчерта Илияна Ташева. 

Младите фермери не трябва да забравят и някои специфични документи, с които да докажат увеличения обем на обработваемата земя, променения брой на животните, новия или променения сграден фонд, внедряването на нови машини и осигуряването на допълнителната заетост. Важни са още и всички задължителни лицензи, разрешения или регистрации на дейностите и инвестициите по проекта.

Второто плащане по подмярка 6.1 е в размер на 12 500 евро. 

Младият земеделски производител не е допустим за второ плащане, ако не е покрил изискванията за професионални умения и познания в рамките на 36 месеца от момента на вземане на решение за отпускане на помощта. Той няма да получи исканите средства, ако не е изпълнил всички заложени в бизнес плана дейности, инвестиции и цели към периода на проверката. В случай на възникване на форсмажорни обстоятелства, заради които младият фермер не може да изпълни договорните задължения, ползвателят не възстановява полученото първо плащане, но е недопустим за второ.