По време на Деня на селското стопанство на конференцията на ООН за климата (COP27) в Шарм ел-Шейх, Египет, активистите на RePlanet представиха както манифест, така и доклад с политически препоръки. Те призоваха за смели действия и рестартиране на хранителните системи чрез прецизна ферментация, което ще доведе до постепенно премахване на животновъдството, като значително се увеличи количеството протеин, достъпен за консумация от човека, пише RePlanet.

До каква степен Европа зависи от вноса на растителни протеини?

От Reboot Food твърдят, че всички усилия да се запази Парижкото споразумение реално са „безполезни“ и липсват конкретни стъпки за радикална реформа на производството на храни. Затова те предлагат революционно решение.

Джордж Монбиот, автор и активист, подкрепя кампанията. Според него „слонът в стаята на COP27 е кравата”.

Какво представлява прецизната ферментация?

Тя създава биологично идентични животински протеини с помощта на ферментирали генетично модифицирани микроорганизми.

Според доклада на Reboot Food протеинът от микроорганизми може да бъде до над 40 000 пъти по-ефективен за поставените екологични цели от говеждото. Това означава, че такива „храни без ферми“ биха могли да осигурят всички световни нужди от протеин само на 420 квадратни километра земя – площ, по-малка от Лондон. Това не само ще спести 3/4 от глобалната земеделска земя за възстановяване на природата и намаляване на въглерода, но също така ще освободи повече от 90% по-малко парникови газове на произведена калория.

Прецизната ферментация се използва още сега. Например за млечни протеини и яйчни белтъци, налични на пазара за хранителни стоки в САЩ.

Революцията на прецизната ферментация е толкова важна и последователна за нашия естествен свят, колкото е била зората на земеделието преди 10 000 години, смята Ема Смарт, координатор на RePlanet UK.

Този път тя обещава нова епоха на регенерация, а не опустошение за нечовешки живот, допълва тя.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Нова световна мода завладява фермерите

България може да произвежда повече растителен протеин

13-те нишови култури на двама предприемчиви братя