Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ) подготвя информационна среща и демонстрация за груповото използване на водоразтворими торове при торене на зеленчуци чрез системите за капково напояване.

Производители настояват за преференции за напояване

Обучението ще се проведе от 10:30 часа на 17 юни в град Садово в стопанството на Никола Чавдаров. По време на срещата фермерите ще се запознаят с различни модели за хранене на зеленчуците, с форми и начини за внасяне на ценни хранителни вещества в почвата.

Темата на демонстрацията е „Ефект от групово използване на различини водоразтворими торове при фертигация на зеленчуци“.

Срещата се организира по проект NEFERTITI, финансиран по Програма Хоризонт 2020 в рамките на хъб България на мрежа 7 „Подобрена ефективност на използване на хранителните вещества в градинарството“.

Проектът подкрепя ефективното внедряване на иновации в селскостопанския сектор с помощта на взаимни демонстрации на техники, организирани по теми.

Участниците в срещата ще се запознаят с използването водоразтворими торове на различни търговски фирми при отглеждане на пипер, както и с нови технологични решения при торене и отглеждане на къдрава салата и на пъпеши.

Заедно със специалисти фермерите ще могат да обсъдят сроковете и начините на приложение на различните гранулирани и водоразтворими торове при зеленчуковите култури.

Сборният пункт за срещата е в 10:00 часа в двора на Института по растителни генетични ресурси в гр. Садово. Участието на стопаните е безплатно и не се изисква предварителна регистрация. Подробности и програма на срещата са публикувани на сайта на НССЗ.