Все повече публикации в медиите разказват за интегрирането на изкуствения интелект в земеделието. Ето една такава история, която BBC разказва.

Подобно на много ръководители на хранителни компании, Джеръми Бънч е разтревожен от въздействието на изменението на климата върху бизнеса си. „Времето и климатът са може би риск номер едно за нашата компания“, казва той, ръководейки американската фирма за брашно Shepherd’s Grain. Фирмата, базирана в Айдахо, доставя пшеница от фермери в северозападната част на Тихия океан на САЩ.

С все по-непредсказуемото време, Бънч заявява: „Трябва да имам план Б и план В, в случай че план А се провали.“ За да укрепи тези планове, компанията на Джеръми Бънч използва софтуерна система, базирана на изкуствен интелект (AI), наречена ClimateAi," съобщава БиБиСи.

ClimateAi използва настоящи и минали данни, като сателитни изображения и показания за температура и валежи, комбинирани с бъдещи прогнози, за да предостави на фермерите възможно най-точните прогнози за времето, съобразени с местните условия. Тези прогнози варират от един час до шест месеца напред и съветват фермерите кога да засадят и приберат реколтата, както и прогнозира техните добиви.

Shepherd’s Grain започна да използва ClimateAi едва миналата година, но повечето от неговите над 40 фермери вече ползват приложението. „Те започват да гледат на ClimateAi, за да им помогне да планират решения за управление на културите в своите пшенични полета, основната култура в региона“, казва Джеръми Бънч.

Решаване на проблемите в индустрията за производство на семена

Един от най-големите проблеми в индустрията за производство на семена е как да се пуснат устойчиви на климата семена на пазара по-бързо и по-евтино. Химаншу Гупта, главен изпълнителен директор на ClimateAi, обяснява, че ClimateAi помага на фирмите да видят как конкретни тестови семена са се представили в определен регион или населено място, което може да ускори процеса на пускане на нови сортове семена.

Проучване, публикувано в списание Nature миналата година, предупреждава за потенциално ужасните последици от множество провалени реколти по света в резултат на изменението на климата. „Едновременните провалени реколти в основните региони за производство на култури са заплаха за глобалната продоволствена сигурност“, казва Кай Корнхубер, климатолог от Земната обсерватория Ламонт-Дохърти на Колумбийския университет.

Проектът Artemis в Танзания

В Танзания, в град Аруша, земеделският учен Дейвид Герена ръководи проект, наречен Artemis, финансиран от Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс. Проектът използва AI за ускоряване на фенотипирането - визуално изучаване на нови сортове култури въз основа на техните характеристики. Герена обяснява, че AI позволява по-прецизно и последователно наблюдение, което е трудно за хората при екстремни условия.

Създаване на устойчиви на климата култури чрез генетика

Компанията Avalo в Северна Каролина използва AI за изучаване на генетиката на културите. Главният оперативен директор на Avalo, Ребека Уайт, обяснява, че те използват геномни данни и машинно обучение, за да създават нови сортове, които са по-устойчиви на климатичните промени.

Заключение
Изкуственият интелект играе ключова роля в смекчаването на въздействието на климатичните промени върху селското стопанство. Въпреки това, Кейт Е Джоунс, професор по екология и биоразнообразие в University College London, предупреждава, че ефективността на AI зависи от качеството на данните и достъпността на технологиите, като AI трябва да бъде част от цялостна стратегия за устойчиво земеделие.