Тук искам да обсъдя един въпрос ,който предполагам касае много от фермерите производители на мляко.



 



При честите си посещения при вас като продавач на семенен материал за Българска Пасторална Компания се натъквам на голям брой юници останали незаплодени.Като се сметнат разходите за отглеждане на юница и голямата им цена в момента загубите, които фермерите търпят са значителни. Като казвам голям брой имам предвид че е нормално едва 2-4% да останат ялови, но практиката у нас показва друго.



 



Какво бих препоръчал да се направи: Нормално е юниците да започнат да се осеменяват когато навършат 13-14 месеца и достигнат живо тегло 340-350 кг. Предварително е добре да знаем кои се разгонват и кои не.Това не винаги е лесно да се следи защото по-голяма част от разгоненостите настъпват през нощта и дори през деня не винаги има хора около тази група животни.



 



За да избегнем този проблем може да използваме различни видове лепенки и бои за индикация на разгоненост. По света с доказано добър ефект се използват и схеми за синхронизация. Най-лесната и евтина е третиране с простагландин два пъти през 12 дни и осеменяване при разгоненост. За тези които не осеменим е необходимо да се стимулират и осеменят по схема с прогестеронов имплант /PRID/.



 



Спокойно може да се започне и от самото начало с схема за синхронизация с PRID,която дори да е молко по-скъпа дава отлични резултати. За въпроси и коментари заповядайте на нашата интернет страница www.bgpastoral.com или тел.0889499858 Николай Арабаджийски