Десислава Кабурова е агроном по образование. Основната дейност на семейното стопанство е отглеждане на зеленчуци – оранжерийно и открито производство, зърнено-житни и протеинови култури и семкови овощни видове. Десислава, заедно със своето семейство създават умна оранжерия по холандски модел. Ето какво разказа тя, по време на Третия национален форум на младите фермери, чийто медиен партньор беше Агри.БГ.

85 млн. лв. допълнително за земеделие

“Оранжерията е изградена по холандски модел с покрита площ 8,5 дка, в който се практикува хидропонно и високотехнологично оранжерийно отглеждане на зеленчуци. Финансирана е по европейски проект. Това беше една наша осъществена мечта, благодарение на хората, които повярваха в нас, в лицето на държавата. Обособена 2018 г. на обща площ от 10 дка”, обясни Десислава.

Растенията се отглеждат на площ от 7,5 дка.

“Имаме сектор за разсадопроизводство. Вътре в комплекса имаме манипулационна зала. Там културите се сортират, палетират и чак тогава ги изпращаме към съответната хранителна верига или борса и тържище”, разказа още тя.

Най-новото помещение в оранжерията е хладилна камара.

“Това също е една мечта не само за нас, но и за всеки един земеделски производител, който отглежда зеленчуци. Знаете, че пазарът в България има застой на търсенето. Предимството на хладилника е, че когато има спад на търсенето, имаме възможността да съхраняваме стоката за определени дни. Този застой често е около 3-4 дни и след това нещата тръгват”, добави Десислава.

Другата част от същността на комплекса е неговата лаборатория.

“Всъщност това е същността на комплекса - нашия хранителен възел. Оттук тръгва храненето на растенията. Ние работим целогодишно, нямаме почивен сезон. Тук трябва да кажа, че водата, която ползваме, е единствено подпочвена. През зимните периоди тя е студена и няма как да поливаме растенията с нея, защото бихме ги стресирали. Затова имаме устройство, което отоплява подпочвените води и ги загрява до 22 градуса температура.

Преди да засадим дадената култура, изпращаме част от подпочвената вода до лаборатория в Нидерландия. Там се правят анализи и ни връщат рецепта за хранене. Изчисляват прецизно всички необходими елементи и минерали, които трябва да включим в храненето”, сподели младата дама.

Различното при този тип оранжерии е, че растенията се отглеждат в саксии.

“Засаждаме ги в субстанция - перлит, като храненето е единствено и само хидропонно. Оттам нататък комплексът се управлява от компютри. Имаме право да управляваме както от компютъра в офиса, така и от телефона. С помощта на приложение следим всичко - влага, температура, начин на поливане, минути през които се полива.

Имаме възможността и за автоматичен контрол. Това става най-често когато навън е близо 35-40 градуса. Тогава компютърът автоматично преценя честотата на храненето. Засекли сме, че то става на 3-5 минути тогава. Иначе когато са по-нормални температурите, му задаваме параметрите ние”, каза още тя.

Стопанството разполага още с климат контрол, който преценя климатизацията в комплекса, както и собствена метеостанция.

Желанието на Десислава е чрез дейността си да спомогне за възраждане на зеленчукопроизводството, като традиционен отрасъл за региона, възстановяване на поливното земеделие, прилагане на водоспестяващи и енергоспестяващи поливни технологии като принос за борбата с климатичните промени, производство на висококачествени и екологично чисти храни и осигуряване на трайна заетост за местното населението. Работи и по нов проект - „кошница със сезонни зеленчуци“, насочен към скъсяване на веригата за доставка директно до дома на потребителя