Докато у нас напояването остава на ниво скандали, в Северна Македония обявиха, че в предвидения срок е реализирана втората фаза на "Проекта за напояване на южната долина на река Вардар", което за земеделците означава намаляване на разходите за производство и е предварително условие за осъвременяване на аграрния сектор, съобщава БТА, цитирайки агенция МИА. 

Гласувайте в новата ни анкета: Какви са средните Ви добиви от пшеница за 2021 г.?

В западната ни съседка с капиталовата инвестиция в южната долина на Вардар ще се напояват нови 1250 хектара за конкурентно и модерно земеделие. „Без правилно и рационално управление на водните ресурси и без съвременни системи за напояване не можем да говорим за развито земеделие”, подчерта премиерът на Северна Македония Зоран Заев по повод изграждането на система за напояване на територията на община Валандово, обхващаща селищата Удово, Йосифово, Калково и Пирава.

Реализацията на проекта започна още през 2011 година. „Цялата инвестиция надхвърля 24 милиона евро и заедно с първата фаза от проекта е от изключително значение за Валандоско-гевгелийския регион”, припомни вицепремиерът Люпчо Николовски. Трийсет на сто от средствата за реализиране на проекта са осигурени от бюджета на министерството на земеделието, горското дело и водното стопанство и 70 процента в договор с германското правителство, представяно от Германската банка за развитие (КФВ) под формата на грант и на заем при благоприятни условия.

"Модерно, конкурентно, ориентирано към износ земеделие е един от нашите приоритети. Даваме силна подкрепа за земеделието и затова от голямо значение е да се използват всички призиви и програми на правителството, които са истинска възможност за осъвременяване на земеделското производство.

С общи усилия ще направим всичко, за да използваме максимално средствата, предназначени за аграрния сектор и развитието на селските райони. Обща цел ни е развитието на македонското земеделие и по-голямо развитие на селските райони в страната, а с това и на икономиката като цяло, подчерта премиерът”, каза още премиерът на Северна Македония.

По думите му има достатъчно ресурси за изпълнение на поставените цели. Заев изтъкна също, че е изградена обща информационна система между Министерството на земеделието, горското дело и водното стопанство, Агенцията за подкрепа и развитие на земеделието и Агенцията за разплащанията.

През 2019 г. северномакедонското правителство подписа договор за финансиране с германската КФВ банка за Проект за изграждане и реконструкция напоителните системи в Северна Македония. Обща стойност на инвестицията е 110,7 милиона евро.

Зоран Заев: Не спряхме дотук, а още тогава работехме за това, което днес отново се вижда като реалност, а това са решенията на правителството за допълнителни 100 милиона евро за четири нови системи за напояване. 

Министърът на земеделието, горското дело и водното стопанство Ардианит Ходжа изтъкна, че без вода няма конкурентно земеделско производство, а без модерни системи за напояване няма развитие на аграрния сектор и добави:

В Инвестиционния план за управление на водите и инфраструктурата за напояване е предвиден бюджет за рехабилитация и модернизация на съществуващата напоителна инфраструктура, както и поправка на малки водни резервоари.

Заместник-посланикът на Германия в страната Ото Граф изрази задоволство от инвестицията. "Напоителната система се превърна от остарял открит канал в модерна и изцяло автоматизирана система за по-ефикасна употреба на вода и на енергия. Най-важното е, че с тази инвестиция земеделците като крайни ползватели ще имат осигурена вода за напояване на полетата си, а с това и много по-добра перспектива за планиране на тяхното производство, както и по-добри условия за работа", каза още Ото Граф.