Регенеративното земеделие отдавна се прилага в Европа. Практики от него в момента се обсъждат и като решения, които да бъдат включени в екосхемите на бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП). 

Как го правят: Почвено плодородие с трева за футболни терени

Какви са ползите и как да стигнем до тях, разказва Хуберт Щарк, биофермер от Долна Австрия. Той и семейството му обработват 60 ха земя, пасища, гори. Освен това се занимават със свиневъдство и говедовъдство. 
Посевите, които фермерът отглежда са  спелта, ръж, мак, царевица. 

“Целта ни е да произвеждаме максимално количество храна с висока хранителна стойност и без химическо замърсяване”, каза той по време на семинар за почвено здраве, част от проект Best4Soil, чийто изпълнител в България е фондация “Биоселена”.

Семейството се заело с фермерство през 1991 г., като обработвали земята по традиционен начин. “Но забелязахме, че добивите намаляват, натискът от плевели се увеличаваше, както и усилията ни. Решихме, че това е момента да преосмислим начина си на работа, защото вече нямаше реален напредък. 
През 2006 г.преминахме към минимални обработки и директна сеитба. Опитахме се да използваме всички възможности за лека обработка на почвата. По време на курс научихме за регенеративното земеделие и започнахме да работим по този начин”, разказва фермерът и добави:

“Трите стъбла на плодородието на почвата са химия, физика и биология. От много време работим само с биологията в нашата биологична система. Или по-скоро смятахме, че биологията ще свърши цялата работа и напълно пренебрегнахме химията”. 

Известно време след като започнали да прилагат принципите и практиките на регенеративното земеделие, разбрали колко важна е в крайна сметка химията. 

Има пет стъпки за здрава почва в този вид земеделие: 
- баланс на основната сатурация - това означава, че основните катиони трябва да са балансирани в почвата, т.е. там, където става обмяната;
- поддържане на полетата вечнозелени - с подсети и покривни култури. - целта е да имаме жива почва с корени, която носи дългосрочен добив и остава жива; 
- подготовка на семенното легло с гниене на растителни остатъци на повърхността. Това означава, че ако на повърхността има зелена маса, трябва да сте сигурни, че сте я оставили да изгние така че да се създаде гнилесто-хумусния комплекс;
- разрохкване на почвата с минимална обработка с продълбочител и незабавно възстановяване на растителната покривка. Почвата понякога се срива и ако това се случи, трябва отново да се изгради и съживи. В такъв случай земята се нуждае от по-дълбоко обработване с продълбочител, който да разрохква и подпочвения слой. Важно е това да не се прави чрез обръщане на почвата, където всичко се смесва напълно, а да се направи много внимателно;
- жизнеността на растенията - ако това не се спази, почвата няма да е подхранена достатъчно. 


Анализ на почвата семейство Щарк прави по метода Албрехт. 
“Чрез него може да видите в каква посока трябва да се движите. Виждат се добре какви са хранителните вещества, налични в почвата”, обяснява фермерът. 

Защо е важен да се прави анализ на почвата? 
Стойността на РН е много важна за посевите и за живота в почвата. 

Като пример Щарк разказа за работата му с полета, в които има голям натиск от плевели, които можете да видите във видеото. 

“Подсяването се превърна в основен стандарт за нас. Подсяваме всички зърнени култури, царевицата и дори полетата с мак. Подсятите смески поддържат почвата стабилна, когато растенията започват да наливат зърното. 

Съвместното отглеждане на култури е задължително в нашата ферма по следната причина - имаме много монокултури във фермата, дори зърнените култури, които са подсяти, са много едностранни. Затова е много важно да се сеят покривни култури от различни видове, така че да има растения от различни семейства. 

Целта е почвените организми да се развиват и да се хранят, което ще поддържа почвата стабилна в дългосрочен план. 
В случай на зелено торене, въпросът много често е как да се справям с голямото количество на зелената маса, когато културата е твърде буйна. 

Тогава е по-смислено да се силажира и да се даде на животните”, обяснява стопанинът. 

Изборът на обработка зависи от успеха на подсяването. Ако подсятата култура е успяла да запази структурата на почвата, обработката е плитка. 
Когато обаче почвата е уплътнена, повърхностните обработки не са достатъчни. Тогава е необходимо да се обработва по-дълбоко, за да се възстановят порите в почвата. 

Примерите, които фермерът дава и подробности - можете да видите във видеото. За да включите българските субтитри, влезте в настройките на видеото и ги изберете от опциите с езици.