Ползите от компоста и вермикомпоста върху почвата и портфейла на фермерите. За приложението им разказа Алфред Гранд - биологичен фермер от Австрия по време на семинар за почвено здраве, част от проект Best4Soil, чийто изпълнител в България е фондация “Биоселена”.

Как го правят: Регенеративно земеделие

Той разказа за изследване показва, че между 60 и 70% от почвата в Европа е нездравословна.
Разходите, свързани с деградацията на почвата в Европейския съюз надвишава 50 млрд. Евро годишно. 
Прилагането на компост и вермикомпост може да бъде много добър метод за поддържането на почвите здрави. 

Компостът е резултат от микробно разлагане на мъртвите органични вещества под въздействието на кислорода. Ако това разлагане става без кислород - тогава се нарича ферментация. 
Има два вида комост - термофилен и вермикомпост.

Първият се управлява чрез активно обръщане на материала и смесването му така че, да се увеличи температурата в цялата купчина. Той достига 65 градуса по Целзий и повече. И това гарантира, че семената на плевелите, а също така и на патогените на растенията са унищожени или деактивирани.

Вермикопмостът се нарича още и природният компост и се произвежда при температура на околната среда с помощта на епигеични земни червеи. Те ядат органичният материал и произвеждат вермикомпоста. 

Двата вида компост съдържат различни агенти - органична материя, микробно разнообразие и изобилие. Има голям брой хранителни вещества като хумини и хуминови вещества или растителни хормони. Във вермикомпостът се съдържат растителни хормони, които могат да насърчат растежа на корените и покълването на семената. Компостът има капацитет да задължа вода. 

Какво означава това за почвата? 

Ако се използват двата вида компост към почвата, може да се потискат болестите в почвата, поради конкуренцията между микроорганизмите. 

Увеличават се наличността на хранителни вещества, на вода. В резултат на това се увеличава устойчивостта на почвените функции. Те са, от една страна - продуктивност, биоразнообразие, почвената функция на регулирането на водата, циркулирането на хранителните вещества, а една от най-важните функции е спомагането на регулацията на поглъщането на въглерод. 

Какво още разказва за ползите и начините на приложение австрийският фермер - вижте във видеото. За да включите българските субтитри, влезте в настройките на видеото и ги изберете от опциите с езици.