Ниенке Коуманс е от Франция. Нейната история в животновъдството започва през далечната 2005 г., когато заедно със съпруга си купуват ферма и стартират своя семеен бизнес с 30 крави.

Опитите да се сложи ред в пасищата продължават

Ниенке Коуманс участва в конкурса за най-иновативна жена фермер, от който и Агри.БГ бе част.

Днес стопанството на семейството се е увеличило значително. Те се грижат за над 100 говеда, които произвеждат 900 000 литра мляко годишно. Първоначално продават млякото на местни мандри, а от 2011 г. развиват бизнеса си, като започват да произвеждат и сладолед изцяло с натурални съставки от 100% мляко.

“Започнахме с малка лаборатория и камион за доставки. Днес нещата стоят много по-различно. За тези 10 години развихме много производствения процес, както и самата база и лаборатория. Предлагаме 26 вкуса сладолед, който са само с естествени съставки”, обясни Коуманс. 

Младото семейство отдава голямо значение на хуманното отношение към животните.

“Именно затова подписахме Харта на добрите практики, която ни ръководи в нашето развъждане. През 2008 г. построихме нов дървен обор, който да осигури удобно и просторно място за нашите животни. В края на 2011 г. разширихме обора с 36 метра, за да можем да предложим същия комфорт и на юниците, които са на възраст над две години”, каза още тя.

Голяма част от фуражите, с които хранят животните, се произвеждат във фермата.

“Всеки ден правим смески  от слама, детелина, царевичен силаж и тревна смески, заедно с купени продукти като нишесте, картофи, минерали и рапица, която не е ГМО. Дажбата променяме според сезона. През март косим първите треви. Между април и октомври кравите пасат около фермата. През този период ги вкарваме за доене два пъти. Юниците също са на открито през по -голямата част от годината. През зимата им даваме дажба според възрастта им, тъй като започваме започваме осеменяването от 2-годишна възраст”, разказа още младата жена.

Животните доят два пъти на ден в доилна зала с 2х6 места.

“Около десет седмици преди отелването оставяме животните да си починат и да се подготвят за новата лактация. През този период им даваме единствено сено и минерали, специално предназначени за сухостойни крави, за да намалят производството на мляко и да избегнат проблеми след отелването.

Избрахме да отелваме юниците си след като навършат две години. Веднъж месечно следва „Млечен контрол“, който се прави от независим орган за контрол на производството на мляко.

По този начин получаваме резултати както за количеството мляко, произведено от една крава, така и за качеството му. Получаваме информация за съдържание на мазнини, ниво на протеин, но също така и всякакви клетки и микроби, които често биха показали проблем в зародиш или пък вече разширил се такъв. Според тези резултати, коригираме дажбата и също така реагираме при проблем в повечето случаи преди той да е станал сериозен”, добави още Ниенке Коуманс.

Семейството обработва 95 ха земя. А през 2016 г. обединява усилия с още 13 земеделски производители. Заедно създават проект за изграждане на фотоволтаици .

“Благодарение на това сдружение успяхме да построим два хангара, покрити с фотоволтаични панели. Получената енергия продаваме. През октомври 2018 г. завършихме и втори соларен проект . Инвестирахме в „Tracker” - голям фотоволтаичен панел на въртяща се стойка. Той ни осигурява самостоятелно консумирана електроенергия за фермата през по-голямата част от годината”, обясни Коуманс.

От 2011 г. младото семейство започва производството на свой бранд сладоледи. Те са направени от пълномаслено мляко. Избират да произвеждат само „първични“ аромати, т.е не използват изкуствени аромати, оцветители или консерванти.

“Чрез разрастването на бизнеса ни успяхме да повишим цената на млякото, която получаваме от един литър и по този начин станахме независими от мандрите”, заключи тя.