Барбара Дженсън е от Канада. Дълго време тя работи като медицинска сестра. След това решава да започна да се занимава с развиването на семейната ферма, която е разположена близо до град Гленбуш, провинция Саскачеван, пише изданието grainews.ca.

Вкусът на успеха: Овцеферма сама продава продукцията си

Семейство Дженсън отглежда зубри. С грижата за силните животни е натоварен съпругът на Барбара. В това време тя и дъщеря й произвеждат ексклузивен сапун от маста на животните и местни диворастящи растения.

"Вече 25 години с приятели всяка година обменяме домашни коледни подаръци, съревновавайки се в подготовката на интересни решения. И така един път с дъщеря ми решихме да направим неголямо количество сапун със съставки от нашата ферма за зубри", разказва Дженсън.

Партидата се получила действително добра. Приятелки помоли за още сапун, който искали да предложат църковния базар.

"Бях приятно изненадана, че всичко се изкупи. Разбрах, че идеята заслужава да се развие", споделя Дженсън.

Мас от зубър и листенца от роза, лайка, мента, равнец и градински чай, събрани на полето, влизат в състава на домашния сапун.

"Смятам, че светът би могъл да стане по-добро място, ако използваме местно произведени продукти, отколкото да избираме вносни", смята Дженсън.

Сапунът, приготвен у дома, не съдържа химични вещества, които вредят на кожата, допълва тя.

Макар процесът на производство да не е лесен – той изисква прецизноост и отнема около месец, резултатът си струва усилията.

Семейното начинание на Дженсън не се изчерпва с производството на сапун. През 2013 г. по-голямата дъщеря на Барбара, Пам, отваря онлайн магазин. В него предлага вълна от зубър за плетене. Като страстна плетачка, Пам предпочита да работи с естествени влакна.

Преждата от зубър има едно сериозно предимство – то не съдържа ланолин и затова е подходяща за хора, страдащи от алергия. Освен това не привлича молци. На допир прилича на кашмира и е дълготрайна.