Съвременните технологии позволяват на фермерите да произвеждат повече и по различни начини. За пример даваме украинското предприятие, чийто търговски директор е Сергей Кучер. На пръв поглед то е обикновена свинеферма. Не може обаче да влезете в нея, тъй като са строги правилата за опазване на здравето на животните.

Нови правила за торовете в ЕС

Оборският тор, който се генерира във свинефермата, работниците наричат „златен“. Това е така, тъй като от него се произвежда газ по европейска технология, пише изданието „Сегодня“.

„Отпадните продукти автоматично се прехвърлят в газов резервоар“, разказва Сергей Кучер.

В голям съд се добавят специални бактерии, а оборският тор се нагрява до 37 градуса. Започва отделяне на газ, който се улавя от специални помпи, поставени под купола. За едно денонощие 3 000 свине позволяват да се добият 600 куб. метра газ. През зимата с тях се отоплява цялата ферма.

„Пестим около 100 хил. гривни (7206 лв.) на месец благодарение на добива на газ“, казва търговският директор.

Освен това продуктът, който остава след производството на газ, не се изхвърля. С него се торят нивите.

Свинете в предприятието се хранят с биозърнен фураж и така в оборския тор няма никакви химични примеси. Благодарение на екологично чистия тор зеленчуците растат по-бързо, запазват по-дълго витамините и минералите. Тези зеленчуци дори на вкус са различни. Не съдържат нитрати, твърдят фермерите.

Технологията на производство се отразява и върху отглеждането на моркови. Те са с по-високо съдържание на захари, по-качествени и с по-изразен вкус, разказва директорът на предприятието Вадим Кричковский.