Сега е моментът да се запасите за зимата с различни плодове, зеленчуци и гъби. В семейството на Владимир Криволап, който живее в село Червоная степ, Украйна, има традиция да се приготвят различни запаси за студените месеци от годината. По-специално плодове се сушат с помощта на слънчевата енергия. За целта се използва мобилна сушилня, направена от самия Владимир, информира Agroportal.ua.

Шест култури, от които може да направите чипс

Един ден Криволап взима рамка от прозорец и няколко дъски. Добавя няколко колелца и създава мобилна сушилня, която е маневрена и може да „,улавя“ слънчевите лъчи. Рафтовете й са направени така, че лъчите да падат върху тях под определен ъгъл.

Идеята за сушилнята хрумва на Владимир съвсем случайно.

Почти всеки пчелар има слънчева восъчна пещ. И аз имам такава, защото поддържам малък пчелин. Веднъж си помислих, ако във восъчната пещ с помощта на слънцето може да разтопим восъчна суровина и да получим восък, тогава защо да не сушим ябълки и круши по същия начин, казва украинецът.

Много бързо Владимир Криволап реализира идеята си и резултатът оправда всички очаквания. На пръв поглед продуктът, благодарение на обмисления дизайн, изглежда изненадващо функционален. В сушилнята можете да направите сушени плодове от кайсии, ябълки, круши, череши, сливи, касис. С други думи, от почти всички плодове, които растат в градината.

Хората нанизваха ябълки, овесваха ги и ги сушеха, но не можеха да прогонят мухите и осите, казва Владимир и допълва: А тази сушилна се затваря и насекомите не могат да влязат вътре.

Днес много хора сушат в електрически сушилни, а аз съм фен на старите начини и сушенето с помощта на слънце, категоричен е фермерът. Семейството му смята, че той трябва да започне да ги произвежда масово.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Полската повитица заплевелява голям брой култури

Съвременна технология за култивиране на беладона

Общински парцели ще се дават за биопроизводство