Историята на испанската ферма Capraleche започва с идеята да бъдат спасени и възпроизведени малкото млечни кози в страната. Само няколко години по-късно, вложени в отглеждането, доенето и производството на занаятчийски сирена, и след преодоляването на икономическата парализа по време на пандемията, стопанството се връща към нов живот. То се превръща във важна екотуристическа атракция и местно изживяване в провинция Азуа, пише Noticiassin.

Симеон Караколев: Турция не иска да купува български ушни марки, а животни

Capraleche разполага с около 280 кози и предлага образователно и полезно изживяване за цялото семейство.

Хората идват през уикендите, посрещаме ги, развеждаме ги из фермата. Децата могат да пият от млякото, да играят с животните, споделят от стопанството.

Проектът започва преди почти шест години, когато Ниевес Сегура и нейният съпруг Даниел Костаче, румънски имигрант, решават да закупят първите 50 кози.

Установихме къде има животни от френската алпийска порода. Започнахме да ги размножаваме и да внасяме мъжки от САЩ, спомня си семейството.

Така във фермата един ден пристига Декстър. Тогава той е на 3 месеца. На три години вече е най-известният екземпляр в стопанството и има 150 потомства.

По принцип първите три години от това, което правихме, беше да размножаваме животни, което ще ни позволи да имаме нов разплод от млади кози, които произвеждат, и след това да започнем да преработваме млечни продукти, допълват Сегура и Костаче.

Днес производството на Capraleche вече достига 170 литра мляко на ден, с две доения дневно.

Проектът Caprache е 100% органичен, ние сеем храна за нашите животни, използваме същия оборски тор като тора в нивите и преработваме млякото на животните в сирене и други продукти, споделя семейството.

Тъй като пандемията налага затварянето на предприятията, на които фермата продава продуктите си, тя трябваше да се преоткрие и по този начин отвори вратите си за обществеността, но вече не, за да продава мляко, а по-скоро като туристическа атракция.

По думите на Сегура и Костаче всичко е станало много бързо. Хората са започнали да пристигат, а те не са били подготвени да посрещнат толкова много гости. За да подобрят условия, всъщност сега Caprache е затворена за туристи за около 4 месеца. Изграждат се нови площи, за да може атракцията да отговори на интереса към нея.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Ути Бъчваров раздава 2000 порции от гергьовски курбан на Събора на овцевъдите

Дават 1 млн. лева на кланиците за изкупуване и реализация на българско агнешко месо

Фермери обмислят масово клане на животни - няма фураж