Николай Михайлов се занимава със земеделие от една година. Родом е от Добрич, а стопанството му се намира в село Оброчище. Там той стопанисва 40 дка с малини. Фермер.БГ разговаря с него за проблемите, субсидиите, амбициите и затова защо реши да се върне от чужбина и да стане фермер.
 
- Защо решихте да се занимавате със земеделие и как се насочихте към малинопроизводството?
- Меките плодове са слабост на цялото ни семейство отдавна. Преди родителите ми имаха щанд с плодове в Албена. След това работихме дълго време в чужбина, но ни се прииска да се приберем в България и се захванахме с производство на малини.
 
- Но защо земеделие? 
- В нашия район хората се занимават главно със земеделие и като цяло в сектора се изкарват горе-долу нормални пари.
 
- Добричко е житницата на България - защо малини, а не зърно?
- Зърнопроизводството изисква огромни инвестиции, докато малините изискват също не малки инвестиции, но повече труд и отдаденост. А ние, като голяма фамилия, може да бъдем конкурентни.
 
 
- Какви са проблемите, които срещнахте за една година?
- Проблемите са както при всички колеги, свързани са най-вече с работната ръка. Всички в България искат да взимат заплата от 2 хил. лева без да работят. Не става така. Трябва да се работи и така ще получаваш хубави пари.
 
- Агенцията по труда субсидира наемането на сезонна работна ръка. Възползвали ли сте се от тази или подобни възможности?
- Записани сме по такава програма. За момента успяхме да наемем само двама души, но се надявам през следващата година да се включим и по другата програма. 
 
- Кое ви амбицира да се върнете в България?
- Амбицирани да се върнем в България това, че сме родолюбци. С каквото и да се занимаваш в чужбина винаги … някои хора се адаптират, други – не, ние обичаме България и природата ни, а аз се чувствам добре сред земеделието. 
 
- Какво е качеството на реколтата и какви са добивите?
- Качеството при нас е добро. На много места удари силна градушка, за щастие, при нас нямаше. Очакваме добри добиви. Цената не е много добра тази година, но ще се справим. Търсим алтернативни пазари, насочили сме се главно в прясната консумация.
 
- Имате ли аграрно образование?
- Нямам земеделско образование. Чета каквото ми попадне, гледам да се консултирам с колеги и с фирми, които се занимават с торове и растителна защита.
 
- На какво ниво е образованието в страната, според Вас?
- Съдейки по себе си, когато си млад се ориентираш малко трудно относно това с какво искаш да се занимаваш. Ако не успееш да се ориентираш, няма да отидеш и да учиш. 
 
- Какво бихте казали на младите хора, които се чудят дали да се върнат в България?
- Ако искат да се върнат трябва да знаят, че ще работят много, а ако го правят, няма да останат без пари.
 
- Кандидатствате ли по някакви мерки?
- Консултирахме се с няколко фирми, но това, което ни казаха и познати, занимавали се с това, като цяло главоболията ще са повече от парите. Много е трудно да се организира създаването на едно стопанство, което е като моето (40 дка) и да се спазват всички зададени срокове с точност. Решихме да не се възползваме от субсидирането.
 
- Имате ли амбиция да излезете и на чуждия пазар?
- Имаме амбиция да изнасяме за Румъния. Нашето желание е да популяризираме като цяло меките плодове. Стараем се да предлагаме продукцията си и на места, които до момента не са се досещали затова; да ги слагаме в кофички и да ги продаваме в магазини.