Бианка Тарант никога няма да забрави опустошителните пожари, които разрушават Дийп Крийк - малък град край Казино в Нов Южен Уелс, Австралия. Тогава надеждата напуска мнозина. С партньора й Дейв МакГивърън са само на 26 години, когато с всички сили се опитват да спасят говедовъдната си ферма. Повече от 70% от земята им е опожарена. Те са сред малкото късметлии. Много техни съседи умират, приклещени от пламъците, пише австралийският сайт The Age.

Фермер измисли начин да пести разходи за отоплението на оранжерията

Две години по-късно двойката е начело на бизнес за няколко милиона долара. Въпреки че днес са заобиколени от локви след последния дъжд, спомените от пожарите през 2019-2020 г. никога няма да бъдат заличени.

Това беше най-ужасяващото нещо, което преживях след няколко години на суша. Никога няма да забравя вятъра и горенищата, които отнеха и последната ни надежда, казва Бианка Тарант.

Когато на Коледа през 2019 г. завалява дъжд, те приемат това за поличба и насочват цялата си енергия към създаването на нов бизнес. Започват да продават говеждо месо на семейства в близката околност, а след това организират премиум услуга на територията на цяла Австралия - доставят пилешко, говеждо, свинско и агнешко месо от животни, отглеждани на открито от 100 фермерски семейства.

Днес бизнесът на Тарант и МакГивърън се оценява на 30 млн. долара. Всяка година поръчките им се увеличават с 1500%. Снабдяват около 20 000 домакинства.

Започнахме, защото бяхме принудени. Времаната бяла лоши след сушата и пожарите, спомня си Тарант. Трудно изхранвахме животните и трябваше да заколим част от тях, допълва тя.

Успеха си двойката обяснява с осигуряването на постоянна цена на продуктите за доставчиците, без да се правят компромиси с качеството. Допринесла е и промяната в предпочитанията на потребителите - все повече осъзнавали, че евтиното месо е за сметка на животното.

Цената на месото е на рекордно високо ниво след природните бедствия в страната, както и заради дефицита, вследствие на пандемията от коронавирус.

През октомври някои големи търговски вериги в Австралия бяха изправени пред сериозен проблем - нямаха месо. Статистиката сочи, че половината от продуктите със свинско месо в страната са внос.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Фермерските пазари - кауза, а не бизнес

Започват проверки на производители, преработватели и търговци

20 000 евро получават малки и нови фермери за стартиране на бизнес