Екипът на Агри.БГ ви отвежда на пътешествие. В рубриката “Как го правят”, този път ви показваме ефективен производствен цикъл, изграден във фермата на братя Brzozowski в Полша.
Освен че отглеждат зърнени култури, двамата стопани се грижат за над 240,000 бройлери годишно в шест съвременни съоръжения.
От полето до фуража и от фуража до бройлерите
През 2016 г. братята Maciej и Marek изграждат съвременна птицеферма, която стартира производството си година по-късно. В рамките на шест угоителни цикъла годишно те произвеждат около 3600 тона птиче месо. Четири души са ангажирани постоянно с тази дейност.
Най-интересният елемент? Повечето от зърнената продукция не се продава, а се използва изцяло за изхранване на бройлерите. Това намалява зависимостта от външни фуражи, осигурява контрол върху качеството и създава устойчива икономическа логика – дори при колебания на цените на зърното или месото.
Субсидии? Не и за тях
Въпреки размера и иновативния подход, фермата дълго време не е имала достъп до европейски субсидии. Причината – птицевъдството се третира като "специализиран сектор", който изключва стопанствата от общи схеми за подпомагане.
По линия на директните плащания, фермерите също обясниха, че не получават субсидии. Те обаче не можаха да се обосноват защо това е така и единствено причината в регулациите ли е поводът за това.
Справка на Агри.БГ в Стратегическия план на Полша показа, че няма заложено подобно ограничение за стопанствата в страната.
По думите на братятя едва през миналата година стопанството получава първото си финансиране – отново не по линия на директните плащания, а по Втори стълб, за земеделие 4.0, свързано с дигитализация и иновации.

1 КОМЕНТАРА
20.04.2025