Производството на сирене с високо качество зависи от млякото, което се влага в него. Когато се разглежда качеството на млякото, важен негов показател е броят на соматичните клетки. Прекомерният им брой може да повлияе на процеса на производство на сирене и на крайното качество на продукта, съобщава сайтът About small ruminants.

Тънкости на производството на сирене в мех

Какво представляват соматичните клетки?

Това са клетки, които идват от тялото на животното и се съдържат естествено в млякото. Увеличеният им брой често се свързва с инфекциозни причинители и възпаления (например мастит).

При голям брой соматични клетки настъпват промени във физико-химичния състав на млякото. По-специално, има намаляване на мазнините, казеина и лактозата. Това са критични компоненти за добива и качеството на сиренето. 

Учените са установили също така, че повишените нива на серумен протеин и pH променят естественото коагулационно поведение на млякото.

Коагулацията на млякото се влияе пряко от наличието на соматични клетки. С намаляването на казеина се засяга функцията на сирището и културите, което води до по-бавно или непълно образуване на сирене. Съответно, увеличаването на хлора влияе на осмотичното налягане и, като цяло, структурата на изварата, което я прави по-нестабилна. В същото време се отделят други вещества, които причиняват неприятен вкус, текстура и мирис.

За да се произвежда качествено сирене, се препоръчва прилагането на добри практики и модерни методи на отглеждане. За да се оптимизира качеството на млякото и производството на сирене, трябва да се прилагат добри хигиенни практики за доене, да се лекуват своевременно мастити, да се дава балансирана дажба и да се намалят стресовите фактори.


Вижте още:

Много изненади очакват посетителите на XIII Национален събор на овцевъдите

На гости на втората ферма за магарета в Румъния

17-годишна фермерка мечтае за стадо от 150 овце