Дигиталните иновационни хъбове (DIH) биха могли да действат като едно гише, което дава възможност на всеки бизнес да има достъп до най-новите знания, опит и технологии за тестване и експериментиране с дигитални иновации.
 
 
Те осигуряват връзки с инвеститорите, улесняват достъпа до финансиране за цифрови трансформации и подпомагат свързването на потребителите в селското стопанство с  доставчици на IT решения за дигитални иновации по цялата агрохранителна верига. Дигиталните иновационни хъбове могат да помогнат както на агробизнеса, така и на IT компаниите да станат по-конкурентоспособни, като по този начин се стимулира растежът и създаването на работни места.
 
Това стана ясно по време на двудневен семинар „Дигитални иновационни хъбове: интегриране на цифровото селско стопанство“, който се проведе в град Килкени, Ирландия. 
 
На събитието, като единствен представител от България, присъства председателят на Института за агростратегии и иновации Светлана Боянова, а тъй като Килкени е родният град на комисаря по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган, самият той също присъства на семинара.
 
 
Основната му цел е да се даде възможност на заинтересованите страни - научноизследователските и технологичните организации, селскостопанския сектор, инвеститорите, ключови фигури, които имат съществено значение при формиране на политиката да споделят знания, опит и нужди за развитието на дигитални информационни хъбове в селското стопанство.
 
За да постигне общата си цел, събитието се фокусира върху изясняването на понятието "Дигитални информационни хъбове" и как те могат да допринесат за включването на цифрови иновации в селското стопанство, да идентифицира и свърже съществуващите инициативи и структури в Европа с капацитет за обмен на технически, финансови, обучителни и други услуги, които да допринесат за развитието на тези цифрови центрове в селското стопанство.
 
Сред целите на събитието е също така да се идентифицират и обсъдят специфичните нужди и потенциални бариери за развитието на тези дигиталните хъбове в Европа с фокус върху селското стопанство, както и да бъдат определени основните приоритетни стъпки за по-нататъшно им развитие в селското стопанство и за насърчаване на сътрудничеството между тях на европейско равнище.
 
 
Земеделският сектор никога не спира да прави нововъведения и всяко поколение носи нови технологични и организационни подобрения и компетенции. Скоростта на технологичните иновации обаче продължава по-бързо от всякога и е важно да се гарантира, че земеделските стопани от ЕС се възползват пълноценно от тази "дигитална революция".
 
Ето защо IT разработчиците и селскостопанските предприятия се стремят да оценят кои технологии, включително най-неспецифичните за тях като Internet of Things, Big Data, роботика, изкуствен интелект и т.н., биха могли да помогнат на сектора да отговори на сегашното предизвикателство "да произвежда повече с по-малко". Селскостопанският сектор обаче трудно може да види истинската добавена стойност на тези технологии и да вземе решение в кои от тях, кога и до каква степен да инвестира.