Как се залагат и отчитат феромонови уловки за борба със сливов плодов червей, анарзия по праскова и източен плодов червей? Ще научите във видеото от демонстрационната лекция на тема "Интегрирано управление на вредители при отглеждане на трайни насаждения", организирана от Национална служба за съвети в земеделието (Териториален областен офис - Сливен) и Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) - Сливен. 

Как да режете и с какво да пръскате овошките?

По време на показното се посещават две стопанства, в които Димитър Малев – главен инспектор „Растителна защита" – ОДБХ град Сливен нагледно демонстрира действието на феромоновите уловки.

Уловката за сливов плодов червей се поставя на височината на очите и по-навътре в градината, обръща внимание експертът.

Уловката всъщност е подобна на къщичка конструкция от пластмасова материя и лепливо дъно, което след всеки оглед на неприятеля се сменя. Отгоре има ламелката, на която е поставен тампон, напоен с феромон. Именно той привлича мъжките индивиди. По този начин се установява началото на летежа на сливовия плодов червей, а после и яцеснасянето. Поколенията са две, като в средата на юли е второто, обяснява Малеев.

Чрез този ефикасен начин за борба с вредителите може да се лови и прасковения молец. Как функционира уловката за него се показва във втората част на видеото. Подробно описание на технологията на действие и за какво да внимават стопаните, вижте във видеото.