За да си възстановим пазарите, първо трябва да се сдружим. Това е панацеята, заяви земеделският зам.-министър Тодор Джиков пред журналисти на международния форум InteliFresh.

Държавна застрахователна компания в земеделието - възможно и нужно ли е?

„Липсата на достъп до пазари на българския производител на плодове и зеленчуци е в резултат на липсата на сдружения с огромна партидност на качествена продукция, добре опакована, съхранявана и логистирана. Само така може да се постигне достъп до реален пазар на нормална цена с по-малко загуби и на по-ниска себестойност“, категоричен е Джиков. 

За да се стимулира създаването на сдружения и организации на производители, в новия програмен период на ОСП са заложени сериозни интервенции за подпомагане. Преди това обаче трябва да се поработи върху данъчното законодателство.

„Необходима е законодателна промяна относно третирането на земеделските производители като данъчни субекти в самите групи. В момента всяка продажба от фермера към организацията, в която членува, се води търговска сделка и се начислява ДДС. Това убива желанието на голяма част от производителите да се сдружават“, посочва зам.-министърът.

Втората важна промяна, която трябва да се направи, засяга случаите, когато фермерите ползват машини или оборудване, закупени от организацията по бъдещата интервенция, при която ще се дават финансови средства като определен процент от оборота на сдружението.

„В момента това също се води търговска сделка. Например ако производител използва линия, машина или оборудване, закупено от организацията, в която членува, тя трябва да пуска фактури или да му отдаде този актив под наем“, обясни Джиков и допълни, че се работи върху изчистването на тези проблеми, така че сдружаването да стане по-желано от фермерите.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg