Какъв е ефектът от груповото използване на водоразтворими торове при торене на зеленчуци чрез система за капково напояване, можете да видите нагледно в зеленчуковото стопанство на Никола Чавдаров, което е част от демонстрация, организирана от Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ) по проект NEFERTITI от програма Хоризонт 2020 

ДФЗ ще отпусне 6 млн. лeва кредит за торове

Лекторите на терен са доц. д-р Петър Чавдаров от Институт по Растителни Генетични Ресурси "Константин Малков" - Садово и представители на доставчиците на използваните в стопанството торове. Представена е както методологията на такъв вид подхранване, така и различни модели при хранене на зеленчуци - форми и начини на внасяне.

 Основните теми на събитието са: 

• Използване водоразтворими торове при различни формулации при отглеждане на пипер и домати; 
• Нови технологични решения при торене и отглеждане на пъпеши и салати. . 

По време на демонстрационното събитие най-голям интерес предизвика проследяемостта на ефекта от използването на комбинирани водоразтворими торове по време на вегетация, тяхното комбиниране през различните фази на развитие, значението и дозирането както на макроелементите азот фосфор и калий, така и на микроелементите цинк, мед и манган при пипер и пъпеши”, споделят организаторите. 

В демонстрацията се обсъждат и различните формулации на торове и препарати за растителна защита след екстремни природни явления - порои и градушки.