Инфраструктурата е изключително важна както за привличането на инвеститори, така и за успешното развитие на местния агробизнес, подчерта на среща в община Крушари кметът Илхан Мюстеджеб.

Община Крушари подава ръка на агробизнеса

Той покани на дискусия представители на земеделски стопанства, кооперации, фирми, за да обсъдят проблемите пред местната общност. Близо 300 000 дка е размерът на обработваемата земя в региона на Крушари.

„Всеки от земеделските производители в региона обработва площи на територията на цялата община и има нужда от безаварийно придвижване на земеделската техника”, допълни още кметът.

На срещата стана ясно, че проблемно се оказва транспортирането на зърнената реколта и движението на сервизните екипи на различните фирми за обслужване на машините, тъй като почти няма връзки между някои населени места. В общината има пътища, които фигурират само на карта, но в действителност ги няма. Така за да се премине една отсечка от 8-10 км, се налага обиколка от 60-70 км. 


550 000 лв. ще вложи община Крушари в улиците на няколко села през настоящата година. В края на 2019 г. приключи полагането на близо 4000 метра нови тръби по проект за воден цикъл. Всички разкопани улици ще бъдат изцяло асфалтирани през пролетта, обеща Илхан Мюстеджеб.

Още 5 млн. лв. очаква общината за реновиране на пътя между селата Телериг и Александрия, а до края на седмицата ще бъде сключен договор за още една отсечка от село Бакалово до село Зимница. Проблем обаче си остават пътищата, които не са общинска собственост, подчерта кметът. 


„Регионът е земеделски и разчита основно на земеделието. Имаме и овощни градини – ябълки, череши, вишни и орехи. Разполагаме с 34 000 дка общински мери и пасища”, разясни още кметът.

Проблемът е, че на територията на общината няма чужди инвеститори.

„Граничим с Румъния, трябва да направим възможно навлизането на чужди фирми тук. Младите хора бягат към по-големите градове и вече се усеща нуждата от квалифицирана работна ръка”, допълни още кметът Мюстеджеб.  


„Трябва да подобрим жизнената среда и да привлечем инвеститори. Това обаче може да стане с ваша помощ”, обърна се кметът на Крушари към земеделските производители от региона.

Той допълни, че в новия програмен период ще преобладават публично-частните партньорства и общината е в готовност за осъществяване на такива.