За да сте сигурни, че комбайните, балопресите и тракторите ще са готови за употреба и през следващия сезон, трябва внимателно да подходите към подготовката на машините за зимата, пише германският сайт Agrarheute.
Ето и списъкът от стъпки, които трябва да изпълните.

Стопани все още се въздържат от купуването на тежка техника

Съвет 1: Почистете правилно селскостопанската техника

По принцип една машина, която се подготвя за зимно съхранение, трябва да бъде чиста. Добре известно е, че мръсотията е „отрова за боята“, тя е предпоставка за появата на ръжда. Внимавайте при избора на водоструйка или пък пароструйка. Някои почистващи апарати са с доста високо налягане и може да увредите машините.  

За миене на агротехниката изберете ден, в който времето е по-слънчево и температурите са благоприятни. Накрая машините трябва да са сухи и чисти, а лагерите и веригите смазани.

Съвет 2: Защитете боята – нанесете специален слой

Боята на плуговете например може да се третира със специален агент. На пазара има подходящи восъци и восъчни масла за селскостопанска техника. Слънчогледовото олио е евтина алтернатива.

Съвет 3: Обърнете внимание на гумите на комбайните и други селскостопански машини

Гумите се нуждаят от специално внимание преди зимата. Ако машините останат на празен ход за дълго време, съществува опасност от появата на равни места върху гумите. Какво помага срещу него:

Напомпване: Осигурете оптимално налягане в гумите.
Вдигане на крик: За да се облекчат гумите, машината трябва да е с крик на всички оси. Това важи особено за превозните средства. Някои машини имат стойка за целта.

Съвет 4: Погрижете се за електрониката и двигателите

В допълнение към повишаване на налягането на въздуха и проверка на гумите, двигателите и електрониката също трябва да бъдат оборудвани за студените дни. Има ли антифриз в охладителната верига и в системата за чистачки на предното стъкло на трактори, фуражни комбайни и комбайни?

След като долеете антифриз, стартирайте двигателя и го оставете да загрее. Така не само ще защитите от замръзване радиатора, но и охладителните канали и блока на двигателя. Антифризът предпазва от корозия.

Съвет 5: Погледнете клиновия ремък и батерията

Ако мулчерите и комбайните са на зимно съхранение, струва си да разгледате клиновия ремък. Трябва да се разхлаби преди хибернация. Това важи и за големите пружини - те също не трябва да са прекалено стегнати. Батериите пък изключете.

Съвет 6: Създайте списък с дефектите на машините

През зимата е подходящ момент да огледате внимателно всички машини, да ги проверите за повреди и да ги ремонтирате, ако е необходимо. Съставете списък и планирайте ремонтните дейности, за да сте готови за новия сезон.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Уникалка колекция от трактори ще бъде разпродадена след броени дни

На кръстопът: Ще има ли пари за земеделска техника?

Пазарът на агротехника се раздвижи още