Нигерийски учени откриха нов пестицид срещу доматения молец, съобщиха от електронното издание premiumtimesng.com.
 
Молецът засяга сериозно доматите, но може да поразява и други култури като пипер и картофи. Гъсениците на тута абсолюта атакуват листата на растението, повреждат стъблата и плода и така насажденията стават практически неизползваеми. В същото време, след атака на вредителя, се препоръчва да не се засаждат нови домати в засегнатия участък поне в продължение на един сезон.
 
В последните години коварният вредител се среща все по-често и в Европа, включително и в България. Тута абсолюта е засичана в различни части на страната от 2009 г. насам.
 
Сега от Националния изследователски институт за химически технологии в Нигерия твърдят, че са открили решение на проблема – пестицид, който изтребва вредителя. Фермерите, засегнати от молеца, ще получат спасение за продукцията си скоро, тъй като са необходими още няколко опита, за да може новият пестицид да бъде достъпен за потребителите в търговската мрежа.
 
Досега у нас пораженията от вредителя да не са били колосални, но в Нигерия молецът унищожи сериозна част от доматените насаждения. Най-сериозно засегнат бе нигерийският щат Кадуна, в северната част на страната, където пострадаха 80% от фермите за производство на домати.