Въпреки многото противоречиви информации от страна на други държави членки, че ЕС щял да преосмисли Зелената сделка заради кризата с Украйна, всичко това е невярно и съм убеден, че става въпрос за политическо говорене. 

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

И българските производители вместо да са в такъв ступор или притеснение, да станат един от първите в прилагането на тези правила и практики. Това каза за Агри.БГ председателят на Българската асоциация на малинопроизодителите и ягодоплодните Божидар Петков

“Виждаме как има заявки на наши съседи да станат биопроизводителите на Европа - от Северна Македония, от Сърбия се чуват такива заявки за влизане в ЕС с такива амбициозни програми. 

В понеделник (18 юли) направихме първата среща, която е за работа по плана за биоземеделие на страната”, разказа Петков. 

На заседанията присъстват различни организации, свързани с биологичното производство, а също така и представители на аграрното министерство. 

“Моето виждане е, че нещата тръгват оптимистично. За съжаление сме в кризисна ситуация - първо, че времето е ограничено - за една седмица, и второ - политическата нестабилност. 

Призивът на зам-министъра в оставка Иван Христанов беше да не мислим от днес за утре, а за седем години напред. 

Тук обаче Стоилко Апостолов зададе логичния въпрос: “А имаме ли гарантиран бюджет за 7 години напред?” и отговорът беше - не. 

Как да си правим сметки без кръчмар, като не се знае дали ще има финансиране”, попита Петков като добави:  

“Така че има желание за много работа, но в същото време има много въпросителни, на които от министерството не могат да ни дадат отговор, което затруднява работата. Но все пак смята, че ще дадем всичко от себе си, защото направата на националния план за биоземеделие е ключов фактор за стартирането на Стратегическия план”. 

По думите му към момента са откроени три основни приоритета - пазари, производство и преработка. 

“Когато имаме пазари и осигурена преработка, производството само си идва. 
Като основно направление е да се стимулира държавния ресурс, което означава всички сфери на обществено хранене, които са под егидата на държавния сектор като детски градини, училища, институти, болници и др. Учреждения да бъдат субсидирани за възможността за използване на биологични храни в менюто”, обобщи Петков. 

Божидар Петков: Смисълът на биопроизводството е да не се произвежда само за богати хора, а да е общодостъпно. 

“И когато е политика на държавата, тя може да я осигури тази достъпност. Когато настроим нашия ресурс за износ, предполагайки, че той ще е с по-високо качество и цена. Ще има голяма доза продукция, която няма да е за изхвърляне, но ще може да бъде продадена на по-ниска цена в страната”, коментира той.