Грижите за гъските през зимата имат няколко важни аспекта, свързани с условията, при които се гледат, храната, която им се дава през студените дни, а също така и дажбата от вода. Задачата на птицевъдите е да осигурят комфорт на пернатите, за които се знае, че са устойчиви на ниски температури, благодарение на оперението си, информира Agrointel.ro.

Още над 6,3 млн. лева ще се дадат за хуманно отношение към свине и птици през 2020 г.

Девет неща, които трябва да имате предвид, когато се грижите за гъските през зимата:

1/ Подслон
Първото нещо, за което трябва да се погрижите, е да осигурите на гъските просторен подслон, съобразен с числеността им. Той трябва добре да се проветрява. Не бива да се задържа влага.

2/ Постелка
През студените дни гъските се държат на по-дебела постелка от слама, дървени стърготини и др. Тъй като някои дни може да са доста влажни, не забравяйте да сменяте постелята. Така ще осигурите достатъчно ниво на хигиена. Гъските обичат чистотата.

3/ Изкуствено осветление
Светлата част на деня през зимата е по-кратка. Птиците са по-малко активни. Не трябва обаче да ги оставяте на тъмно, дори след като се стъмни. Осигурете им минимално осветление, за да се чувстват в безопасност.

Изкуственото осветление е важно, ако искате птиците да снасят яйца през зимата и да наддават на тегло.

4/ Отопление
Въпреки че природата е надарила гъските с добро оперение, ако температурите са твърде ниски през нощта, трябва да помислите за допълнително отопление. Заложете на източници на топлина, които не създават риск от пожар.

5/ Храна
През зимата гъските имат нужда от по-калорична храна. Не правете внезапни промени в диетата им. Въвеждайте постепенно повече протеини и витамини, за да укрепите организма им.

Препоръчително е през зимните месеци да предоставите допълнителна храна, поставена на няколко места, за да гарантирате, че всички птици имат достъп до нея. За предпочитане са пшеница, царевица, овес и ечемик. Можете също така да допълвате менюто със зеленчуци като зеле, цвекло или моркови. Грахът и сушената люцерна също са добър избор.

През зимата гъските се хранят 3 пъти на ден. Първото хранене е рано-рано сутринта, второто – около обяд, а последното – по залез слънце.

6/ Подхранващи закуски
В допълнение към стандартното хранене може да предложите на гъските бонус като бала сено или люцерна, дори овес.

7/ Вода
Гъските трябва да имат свободен достъп до вода дори и през зимата. Тя не бива да е замръзнала.

8/ Движение
Движението на гъските през зимата също е важно. Нормално е да не искат да стоят на закрито през целия ден, дори навън температурите да са под нулата. Те предпочитат да се разхождат. Уверете се, че имат достатъчно пространство.

Ако завали сняг, почистете натрупалите преспи и покрийте почистеното място със слама или сено.

9/ Измръзване
Птиците, включително гъските, са чувствителни на измръзване. Обърнете специално внимание на състоянието им по време на мразовити дни и нощи. Не подценявайте необходимостта от допълнително отопление на помещението. Не оставяйте гъските да се намокрят.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

COVID-19 удари гъша кланица в Добричко

Огнище на Нюкясълска болест по птиците във Видинско

Ще забранят ли „гушенето" и у нас?