Как да се борим с хранителните молци?
Те обичат всички сушени плодове, подправки, семена и зърно
Вреда нанася само ларвата. Този неприятел се появява в жилищата, в складове и магазини. Напада най-силно сушени плодове, орехи, бадеми, сушени подправки, семена. Молецът лети нощем и снася голям брой яйца, поединично или на групи, като ги запечатва здраво. Гъсениците нагризват продуктите по различен начин. В семената и зърното правят ямички, навлизат в тях и ги изяждат. Ларвата се изхранва за 30 - 50 дни и какавидира в бял, плътен пашкул. Този стадий продължава до 35 дни. В складовете молецът презимува като какавида и гъсеница, но в топлите жилища той се развива непрекъснато и дава много поколения. Можете да обеззаразите хранителните продукти чрез топлинна обработка. При температура 50 - 55 градуса за няколко часа загиват всички стадии на неприятеля. При по-малки количества сушени ядки, плодове, подправки, това третиране може да се направи в обикновена готварска печка. Материалът се изсипва на тънък пласт в широка тава, важно е с термометър да се следи и регулира температурата. При тези условия продуктите не променят вкусовите си качества. Така почистени ги опаковайте и приберете на сухо и студено място. Сложете скилидки чесън в брашното,ориза и т.н.и забравете за гадинките. Друго средство за борба са изсушените орехови листа, купени от аптека, сложете ги в марля и после в шкафа с хранителни продукти. Големи количества продукция за търговски цели се обработват в специални сушилни. Молецът е топлолюбив и при ниски температури развитието му силно се забавя. От медицинска гледна точка насекомите са безопасни и не ви грозят зарази, но са изключително неприятни за всяко домакинство.
Внимателно избирайте кога да берете ябълките и крушите
Ябълките вече зреят, първи са Златна пармена, Джонатан, после е Червената превъзходна, а накрая Златната превъзходна. Берат се и есенните круши – Боскова масловка, Добра Луиза, а след тях са Харденпонтова масловка, Пас Красан, Попска...
Просушете чесъна преди съхранение. Отделяйте болните растения
Както на полето, така и при съхраняване на зрелия чесън често се наблюдават специфични повреди, които го правят негоден както за консумация, така и за посадъчен материал. Заболяването е известно като сиво гниене...
Как да съхраним ябълките свежи за по-дълго време?
При съхранение на плодове в полиетиленови опаковки се намалява транспирацията и съдържанието на кислород, увеличават се относителната влажност...
Как да се предпазят от вредители зърнените запаси?
По време на съхраняването зърнените запаси и продуктите от тяхната преработка се нападат от различни видове неприятели- насекоми /гъгрици, зърнояди, молци/, гризачи и птици....
0 КОМЕНТАРА