Молците са група насекоми обединяващи 14 вида. Молецът е дребна пеперуда с размер 15 - 20 мм една част от предните и крила от основата до средата е сребристо-сива, а останалата бронзово-червена, пресечена от две тъмни ивици. През своя живот молците преминават 4 фази на развитие: яйце, ларва (гъсеница), какавида и летящ молец (пеперуда).
Вреда нанася само ларвата. Този неприятел се появява в жилищата, в складове и магазини. Напада най-силно сушени плодове, орехи, бадеми, сушени подправки, семена. Молецът лети нощем и снася голям брой яйца, поединично или на групи, като ги запечатва здраво. Гъсениците нагризват продуктите по различен начин. В семената и зърното правят ямички, навлизат в тях и ги изяждат. Ларвата се изхранва за 30 - 50 дни и какавидира в бял, плътен пашкул. Този стадий продължава до 35 дни. В складовете молецът презимува като какавида и гъсеница, но в топлите жилища той се развива непрекъснато и дава много поколения. Можете да обеззаразите хранителните продукти чрез топлинна обработка. При температура 50 - 55 градуса за няколко часа загиват всички стадии на неприятеля. При по-малки количества сушени ядки, плодове, подправки, това третиране може да се направи в обикновена готварска печка. Материалът се изсипва на тънък пласт в широка тава, важно е с термометър да се следи и регулира температурата. При тези условия продуктите не променят вкусовите си качества. Така почистени ги опаковайте и приберете на сухо и студено място. Сложете скилидки чесън в брашното,ориза и т.н.и забравете за гадинките. Друго средство за борба са изсушените орехови листа, купени от аптека, сложете ги в марля и после в шкафа с хранителни продукти. Големи количества продукция за търговски цели се обработват в специални сушилни. Молецът е топлолюбив и при ниски температури развитието му силно се забавя. От медицинска гледна точка насекомите са безопасни и не ви грозят зарази, но са изключително неприятни за всяко домакинство.