Как да разработим и управляваме печелившво говедовъдно стопанство в месодайно направление? На тези и още много въпроси отговориха експерти на животновъди в Сунгурларе.
 
 
Събитието се проведе преди дни, като това е второто поредно такова, посветено изцяло на месодайното говедовъдство. Форумът се организира от Националния център за професионално обучение и компетентност към Тракийския университет в Стара Загора и Областната експертна комисия по животновъдство в Бургас, съобщиха от НЦПОК за Фермер.БГ.
 
На семинара говедовъдите бяха запознати с методите за правилно хранене, планиране, изграждане и управление на стопанства, месодайно направление. 
 
 
Особен интерес на животновъдите предизвика лекцията на говедовъда Васил Морфов. Той беше един от участниците в обучението „Лидери в земеделието“, което се проведе в Америка, като също така участва и в обучение в Тексас, организирано от Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България (АРМПГБ). На семинара Морфов разказа за спецификите на американските ферми, най-разпространените породи месодайни животни, които се отглеждат там и същността на стопанствата.
 
„В централните части на Америка се гледат най-много телета. Най-разпространените стопанства там са между 100 и 500 крави. Според американците стопанство от 250 крави може да изхранва едно семейство, като те се смятат за професионални“, разказа говедовъдът по време на форума.
 
По думите му съществуват и различни облекчения в американската система, които улесняват фермерите.