Актуални примерни схеми за борба с икономически важните болести и неприятели при черешата, сливата и ябълката ще видите във видеото от семинара на Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ) и Института по земеделие - Кюстендил към Селскостопанска академия.

Подмярка 4.1: С какви инвестиции ще имате най-голям шанс?

Показани са и основните принципи на резитба при овощните дървесни видове чрез заснети демонстрации на терен.

Актуални примерни схеми за борба с икономически важните болести и неприятели при ябълката са представени от гл. ас. д-р Вилина Петрова. Всички препарати, представени от нея и останалите експерти, са включени в списъка с официално разрешени за употреба у нас. Експертът показва и обяснява комбинации за ефективна защита срещу брашнеста мана, струпясване, огнен пригор, черни раковини, кафяво гниене, калифорнийска щитоносна въшка, листни въшки и други болести и вредители по ябълките.

За защитата на черешите и вишните говори доц. д-р Анелия Борисова-Крумова, която представя схеми за борба с бактериалните и вирусни болести, както и гъбните такива по костилковия овощен вид. Ще видите препарати и схеми за третиране срещу бактериален рак, сачмянка, листозавивачки и други.

Актуални примерни схеми за борба с икономически важните болести и неприятели при сливата пък са представени от гл. ас. д-р Вилина Петрова. В нейната презентация са показани признаците, по които може да се познае дали овошката е нападната от определен вредител или опасна болест. Ще научите повече за борбата със сливовия червей и други основни вредители по сливата

В последната част на видеото има и отговори на експертите по конкретни въпроси на земеделските стопани.