Руски учени предложиха да се заменят синтетичните витамини във фуража на кравите с брашно от иглолистна растителност, която е по-евтина и по-полезна. Тази стъпка може да намали разходите за производство на мляко с 20%, пише ТАСС, позовавайки се на информация на Красноярския научен център (КНЦ СО РАН). 

Семейство прави успешен фермерски бизнес в най-бедния регион на Европа

Доклад с подробно описание на изследването е публикуван в специализирания сборник Conference Series: Earth and Environmental Science.

Надоят на кравите, в чието меню влиза брашно от иглолистни растения, е по-голям, а съдържанието на мазнини е по-високо. Това повишение на продуктивността в икономическо изражение ще позволи да се понижи себестойността на един литър мляко, а рентабилността на надоя да се увеличи с 20%, казва Евгений Иванов от научния център.

Във фуража на кравите често се добавят изкуствени концентрати. Понякога те са твърде скъпи, а в някои случаи в тях може да присъстват опасни за здравето на животните вещества. 

Изследователите от Русия предлагат да се заменят синтетичните витамини с брашно от иглолистна растителност, тъй като в него се съдържат много минерали и витамини, сред които В, С, К и D,а също така полезни вещества – каротин и пектин. 

Фуражът с брашно от иглолистна растителност е богат на хлорофил, ксантофил и фитонциди – биологически активни вещества, които регулират обмяната на веществата, защитават животните от чревни болести и оказват бактерицидно действие, добавят учените. 

Наблюденията на крансоярските животновъди сочат, че това хранене нормализира работата на червата, ускорява окислително-възстановителните процеси и подобряват състава на кръвта на животните.