Причинителят на чумата по дребните преживни животни е вирус, принадлежащ към рода морбили, без да е опасен за хората.
 
 
Заболяването не е опасно за хората, отбелязва съобщение с обща информация за инфекцията, публикувано от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).
 
Съществуват 4 групи (линии) на вируса. Три от тях са изолирани в Африка и един в Азия. Основно боледуват овцете и козите. Кравите и свинете могат да преболедуват субклинично, но не излъчват вирус.
 
Последните обявени два случая на инфекцията в Турция са от август 2017 г. в Чанаккале. През тази година е съобщено за едно огнище на вируса в азиатската част на област Истанбул, но няма данни за наличие на заболяването в европейската част на Турция.
Чумата по овцете и козите е инфекциозно заболяване, което протича с висока температура, респираторни проблеми, некрози по лигавиците, диария и аборти при бременните. Смъртността може да варира от 10 до 90%. По литературни данни по-чувствителни са козите, а овцете реагират по-добре серологично с образуването на антитела.
 
Вирусът не е устойчив продължително време в околната среда. По-дълго се запазва във влажни места, които не са изложени на пряка слънчева светлина - до 72 часа.
 
Основен източник на инфекцията са болните животни и тези в инкубационен стадий. Заболяването се предава при пряк контакт между тях чрез инфекциозен аерозол. Индиректното предаване на инфекцията има по-малко значение в епизоотологията на заболяването, смятат учените от Центъра за оценка на риска по хранителната верига към МЗХГ.
 
Снимка: МЗХГ
 
Транспортирането – легално и нелегално, на дребни преживни животни и търговията с живи животни са ключови за преминаването на вируса и разпространението му в широк диапазон по света.
 
Пасищното отглеждане със сборни стада също играе важна роля в разпространението на заболяването. Използването на естествено осеменяване (кочове по време на случната кампания) е рисков фактор за инфектиране.
 
По силата на европейското законодателство, движението на дребни преживни животни от трети страни и държави от Близкия Изток към европейски страни е напълно забранено. Но нелегалното преминаване на животни не е невъзможно. Това особено важи за проливите в Турция между Анадола и Тракия. 
 
Откриването на позитивни за вируса на чумата в европейска Турция (Тракия) животни е важен сигнал, че освен вируса на чумата по овцете и козите, тези животни могат да бъдат и преносители на други екзотични вирусни инфекции в Европа, като шап, шарка по овцете и козите и други. Анадолската част на Турция е ендемична за много екзотични заболявания.
 
Друг фактор за пренасянето на инфекциозния вирус е суровото или осоленото месо от дребни преживни животни. Проникването на вируса от трети страни в страни от Европейския съюз може да стане предимно чрез нелегална търговия и преминаване на животни в граничните райони.