До 13 ноември земеделски стопани и организации на производители могат да кандидатстват по подмярка 21.3 за преодоляване на последствията от COVID-19.

Пчелар: Мярка COVID-19 е недостатъчна за компенсиране на щетите

Подробностите за помощта и критериите за допустимост бяха разяснени от експерти от ОИЦ – Добрич по време на изнесени приемни в общините Тервел и Крушари.
Финансовата помощ e в размер на 5% от стойността на декларираните приходи от реализация на преработени селскостопански продукти за 2019 г. или еднократна сума в размер на 270 лв. за лице, заето в предприятието. 

Важно е кандидат-предприятията от агросектора да имат установен спад от най-малко 20% на приходите от продажба на преработени селскостопански продукти за периода от март до юни на 2020 г. спрямо същия период на 2019 г. 

Заявленията се подават  в Областните дирекции на ДФ "Земеделие". Право на помощ имат малки и средни пердпирятия, които преработват мляко, месо и продукти от тях, плодове и зеленчуци, добиват пчелен мед, зърно, етерично масло, приготвят фуражи. 

На изнесените приемни в Тервел и Крушари беше разяснена и планираната за отваряне подмярка 6.4.2 за неземеделски дейности. С проектни предложения ще могат да участват производители, които имат икономически размер на стопанството от  2 000 до 7 999 евро стандартен производствен обем. Допустими ще са дейности, насочени към занаятчийство, преработка на земеделски продукти в неземеделски, услуги.