Втори прием по мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства” обяви МИГ „Добричка”. Крайният срок за подаване на проектните предложения е 19 януари 2020 г. Общият бюджет на приема е 20 839,98 лв. Минималният размер за всеки конкретен проект е 10 000 лв., а максималният - 150 000 лв. Безвъзмездната финансова помощ започва от 5 000 лв. и достига до 75 000 лв., т.е. подпомагането е в размер на 50 % от общите допустими разходи.

 

Птицеферма и кравеферма показват как се модернизират по подмярка 4.1


Подробностите за втория прием по мярка 4.1 бяха изнесени на конференция, на която Местната инициативна група покани представители на местната власт, агробизнеса и нестопанския сектор на територията. 


Сред допустимите за финансиране дейности са внедряване на нови продукти, процеси и технологии и обновяване на наличните производствени мощности, повишаване на енергийната ефективност, подобряване на условията на труд, повишаване на качеството на произвежданите земеделски стоки. 


Един от критериите за оценка е размерът на стопанството, което трябва да бъде от 8 000 до 25 000 СПО.

Това носи 20 точки на бенефициента. Още 15 точки идват с проект за инвестиции в секторите за плодове и зеленчуци, трайни насаждения, етерично-маслени култури, животновъдство и пчеларство. Ако бизнес-планът се включва в хранителна верига, той се бонифицира с още 10 точки. При разработване на проект за биологично стопанство се трупат нови 10 точки. Също толкова ще получи предложение, което планира откриване на поне едно трайно работно място. Максималният размер на точките е 100. Подадените проектни предложения с по-малко от 30 точки се отхвърлят.


Допустими кандидати са регистрираните земеделски стопани. Ако те са юридически лица, трябва да са получили за предходната или текущата финансова година приход от земеделски дейности или приход от преработка на земеделска продукция или услуги, директно свързани със земеделски дейности.


МИГ „Добричка” е регистрирана през 2007 г. През 2010 г. групата изготвя и подава Стратегия за местно развитие, която е одобрена година по-късно. На територията на МИГ „Добричка” са разположени 68 села. В 47 от тях са осигурени нови услуги за жителите им, а за 71,8 % от населението на всички селища е подобрена жизнената среда, отчитат от ръководството. 


На 05 април 2018 г. между МИГ „Добричка” и Министерството на земеделието е подписано споразумение за изпълнение на Стратегия за Водено от общностите местно развитие.