Отглеждането на зеленчуци в Южна Испания е застрашено от ниската наличност на хранителни вещества в почвата. Причината за това не е само една, но основното е, че биоразнообразието на почвата е било засегнато от годините на интензивно земеделие. 

Гласувайте: Ковид помощта ще ви даде ли глътка въздух?

Проектът SoildiverAgro тества практики за устойчиво управление на картофи, включително прилагането на търговски продукти на базата на микроорганизми за намаляване на пренасяните от почвата болести и вредители, както и за увеличаване на наличността на хранителни вещества.

Проектът има за цел да разработи практики за устойчиво управление на почвите, които да могат да се използват в цяла Европа. 

Производството на картофи в Испания се е увеличило през последните години, но в същото време е изправено пред предизвикателства, свързани с болести и непрекъснатата необходимост от прилагане на външни ресурси, за да се гарантира добив и качество.

Ирен Олио, изследовател от проекта, обяснява: 

„Искаме да въведем устойчиви техники за управление, които увеличават наличността на хранителните вещества в почвата и капацитета за задържане на вода, с цел намаляване на появата на болести и вредители, пренасяни от почвата. В същото време това ще намали въздействието върху околната среда и разходите за вложени средства. Така ще се подобри и качеството на реколтата от картофи”, каза Олио.

За тази цел Техническият университет в Картахена прилага набор от техники за управление, които се прилагат в експериментална ферма. Те биват наблюдавани и анализирани в продължение на 3 години. Фермери от района също се включват, за да съветват изследователите от университета относно експериментите.

Картофите са засадени през декември 2020 г., а опитите ще продължат до 2023 г.

„Културите се отглеждат конвенционално при условия, характерни за нашия регион, което означава оран, първоначално торене с оборска тор, фертигация, прилагане на пестициди и използване на мерки за контрол на плевелите”, обясни експертът.

Има обаче 4 парцела и във всеки един от тях се прилагат различни техники за управление. При първия имаме стандартно приложение на торене за района. Във втория парцел торенето е намалено с 30%, а при третия освен това намаление имаме и прилагане на два търговски продукта, базирани на използването на полезни микроорганизми.

Бактериите и микоризите, насърчаващи растежа на растенията, са микроорганизми, които могат да поддържат растенията по много начини. Затова те могат да се използват вместо химически торове и пестициди.

За всяка реколта картофите ще бъдат анализирани. Данните ще се изследват и равняват и ще се правят заключения за оптималните практики. 

Вече са анализирани данните от първата реколта през юни 2021 г. Предварителните резултати показват, че намаляването на торенето не е повлияло на реколтата или други качествени параметри, а при двете третирания с прилагане на микроорганизма се наблюдава намаляване на вредителите и болестите.