С наближаване на времето за сеитба на есенните култури трябва да подготвим площите. Поради сушата през лятото, доста от фермерите не успяха да изорат полетата си непосредствено след жътвата. Според агрометеорологичната прогноза в следващите няколко дни се очакват превалявания, след които трябва да започнат агротехническите мероприятия и борбата с плевелите. 


„Плюсовете на дълбоката оран са, че след нея се подобрява механичния слой състав на почвата, растенията развиват мощна коренова система, подобрява се хранителния и водния режим на почвата, унищожават се голяма част от неприятелите, които зимуват в почвата“, обяснява агрономът на Агри.БГ Атанас Иванов.


За колегите, които са направили дълбоката оран в средата на месец юли, Атанас Иванов съветва те да преминат към обработка с дискови брани или фрези на дълбочина до 10см, с цел почвата да се преведе в „градински вид“. В същото време се унищожават и поникналите плевели след дълбоката оран.


При заплевеляване на полето с коренищни и кореново-издънкови плевели не се препоръчва изполването на дискови брани. 


„Както знаете, този тип плевели се размножават чрез издънки. Дисковата брана ще нарежи корените и ще увеличи плътността им драстично“, каза Иванов.


В този случай агрономът на Агри.БГ препоръчва борбата да бъде проведена по химичен път. 


„Използвайте хербициди с активно вещество глифозат. Почвените обработки след третирането трябва да се извършат минимум след 14 дни. Това е времето, през което хербицидът ще навлезе от листната маса до кореновата система. В зависимост от степента на заплевеляване изберете подходящата доза“, добави агрономът.


В момента на приложение температурата не трябва да надвишава 25 градуса, за да не се компрометира ефекта на продукта. 


Съгласно Закона за опазване на земеделските земи не се допуска паленето на стърнища и други растителни остатъци.