Кампанията по есенната сеитба вече започна. Заради климатичните промени, екстремната суша на места и неблагоприятните метеорологични условия, земеделците трябва да бъдат изключително гъвкави и в същото време да реагират бързо предвид на все по-кратките срокове за работа.

Едно от най-важните условия за високи добиви и ефективност на полето е изправната техника. Точно затова е препоръчително машинния парк да бъде обследван и подготвен за работа непосредствено след жътвената кампания.

Младен Стоянов, мениджър резервни части и сервиз в Тайтън Машинъри България дава практически съвети и напътствия относно подготовката на машините за работата на полето.

“С оглед моментната ситуация на пазара и задълбочаващата се криза с доставките, е от изключителна всеки стопанин да подготвят машините си колкото се може по-рано за предстоящите кампании, да се плануват пред сезонните обслужвания, да се плануват по-тежките ремонти през зимните месеци. Единствено това ще им даде сигурност, че машината ще работи тогава, когато това е необходимо”, категоричен е експертът с над 10-години опит в сервиза и поддръжката на земеделска техника.

По думите му е много важно фермерите да не пропускат да направят пълен оглед на своите машини веднага след жътвената кампания. С оглед кризата с доставките, това ще им даде допълнително време за реакция при нужда от подмяна на определени елементи по машините.

“Често с клиентите говорим как трябва да се спазват предписанията, описани в ръководствата за експлоатация. Това е от изключително значение, както и избора на оригинални резервни части и консумативи. Само така стопаните ще си гарантират една безпроблемна кампания. 

От наша страна пък ние гарантираме голям набор от резервни части, които поддържаме на склад и разбира се, наличността на сервиза тогава, когато е нужен”, заключи Младен Стоянов.

Експертът съветва в условията на суша машините да се подготвят по-старателно, като при подобни екстремни условия, фермерите трябва да обърнат внимание първо на трактора. Много е важно да се спазват интервалите за смяна на масла и филтри, да се обърне внимание на правилното регулиране на налягането в гумите и на балансирането на машината. 

Относно инвентара - важно е да се работи на по-плитко, тъй като всеки сантиметър работна дълбочина затормозява допълнително агрегата, а и изважда влагата на повърхността на почвата. Разбира се, важен е и изборът на работни органи и дискове с висока износоустойчивост, за да се увеличи интервала за подмяна. 

Тайтън Машинъри България пожелава една ползотворна есенна кампания, високи добиви и добри цени на продукцията!

 

Свържете се с Тайтън Машинъри България на:

кратък номер: *4040 
[email protected]  
https://titanmachinery.bg