Агро Арена 2021, организирана от фирма БАЙЕР, събра земеделски стопани от Добруджа в полетата край село Попгригорово. В реални условия производителите имаха възможност да разгледат опитни парцели, на които бяха представени растително-защитните технологии на БАЙЕР в пшеница и царевица.

Акцент в Златна Добруджа е успешното опазване на пшеницата до жътва. На помощ на фермерите идва поредната иновация – фунгицидът ИНПУТ. Радослав Михалев, Мениджър ключови клиенти за Североизточна България, разказва за иновативния продукт: 

„Тук на това поле приложихме новия фунгицид на БАЙЕР предпремиерно и вече премиерно го показахме на клиентите. Той се казва ИНПУТ. Съдържа протиоконазол със спироксамин. Изключително близък като профил и като действие до нашия топ продукт Прозаро. ИНПУТ е продукт, на който ще разчитаме за в бъдеще".

През настоящата година са извършени опити с ИНПУТ на различни демо полета при различни условия. Резултатите са впечатляващи, допълва още Михалев:

„Кои са предимствата на ИНПУТ? Съдържа най-добрия триазол на пазара и спироксамин. Има разтеглена доза на приложение и земеделските стопани могат да си избират с наша помощ коя доза да приложат. Това, което виждаме в момента на полетата, са изключителни чисти посеви и изключително добро представяне на ИНПУТ. Сигурен съм, че ще се наложи и в Североизточна България, и в цялата страна. Като контрол на болестите той контролира абсолютно всички болести, които се предават по пшеницата и е продукт, на който ще разчитаме в бъдеще“.

Продуктът контролира икономически важните болести, които сериозно редуцират добивите от зърнено-житните култури. 

„Изключително добър контрол още в ранни етапи срещу базично гниене, септория, изключително стабилен и добър продукт срещу ръжди, които видяхме тази година на полето, а също така много добър контрол срещу разпространените фузариози. Интересното тази година при ИНПУТ ще бъде, че ще го предложим есента на изкюлчително добра цена с нашия обеззаразител ЛАМАДОР. ИНПУТ И ЛАМАДОР ще бъдат в пакет на изключително добра цена, която пролетта няма да я има".

Високите добиви при пшеница идват с успешните технологии, които осигуряват цялостна защита на културата от сеитба до жътва. Какво е специфичното през тази стопанска година и какви решения трябваше да вземат земеделците, обобщава Виолета Дикова, Регионален мениджър на БАЙЕР за Североизточна България:
„Хладната и дъждовна пролет провокираха развитието на кафява ръжда, стана ясно, че и жълтата ръжда се появи през настоящия сезон. С фунгицидите от БАЙЕР се решават тези проблеми. Като първо третиране Солигор и новият продукт ИНПУТ и на флагов лист защитата е изключително успешна със Зантара, Прозаро или Аскра Xpro, към който все повече производители проявяват интерес и виждат нуждата от такъв висок клас фунгицид.
Сигурна съм, че всички, които се довериха на продуктите на Байер през този сезон успяват към момента да запазят пълния потенциал на културата и предвид високите очаквани добиви, ще ги реализират в действителност“.

Изпитани решения за опазване на царевицата бяха представени на полето край Попгригорово, допълни още Виолета Дикова. 

„Мерлин флекс в половин доза или 25 мл с последващо внасяне на Капрено в 25 мл напълно изчиства полето от ранната конкуренция на плевелите, както и в последствие вторичното заплевеляване. Към момента голяма част от земеделските производители, които изведоха борбата с конкурентни продукти, ще им се наложи да влязат още веднъж с хербицид поради вторичното заплевеляване. Дъждовете провокираха плевели и Лаудис е решение, на което се спират много от тях“.

Иван Балабанов обработва 16 000 дка земя в семейна фирма в община Ген.Тошево. От години разчита на БАЙЕР за опазване на царевицата и споделя впечатления от ЕКИП. “Екип е един изключително добър продукт, не е от вчера на пазара, той е от много години на пазара. Това, което го отличава от другите балурициди в царевица, това е категоричното му действие срещу балур, особено срещу коренищния балур. При Екип продуктът слиза по-дълбоко в кореновата система на балура и контрола е по-добър отколкото при останалите продукти“.

По традиция БАЙЕР продължава да изненадва с иновации. Една от тях предстои, изтъкна пред фермерите Жечо Мурзов, Търговски директор в БАЙЕР.

„Това, което е ново за тази есен, е че БАЙЕР ще започне да предлага много активно РАУНД ЪП. Може би за земеделците РАУНД ЪП и глифозат е едно и също, но представителите на БАЙЕР ще  обяснят разликата и ще ви помогнат да произвеждате още по-рентабилно с РАУНД ЪП“.

Третирането с РАУНДЪП в стопанството на Недялко Статев е в доза 250-300 мл предсеитбено след ранно култивиране. Така се решава проблемното заплевеляване бързо и сигурно, споделя младият фермер.

“РАУНДЪП е продукт, който използваме задължително преди сеитба на боб и тиквени семки. На практика там разчитаме на това да изчистим полето преди сеитба. Това го правим вече 4 или 5 години подред. Правим култивирането изключително рано, още в началото на март. Провокираме растеж на плевели, това трае близо два месеца. Сеитбата на тикви и бобови култури е края на април-началото на май с цел да се предпазим от сланите в нашия район. На практика до този момент имаме едно много добро развитие на плевели в полето и с РАУНДЪП изчистваме коренищните и по този начин държим посева през цялата вегетация чист.

По отношение на семената от рапица, БАЙЕР е водеща, съобщи Жечо Мурзов. Компанията заема първо място с 33 % пазарен дял.
„Това, че това е култура, която през последните години плавно намалява площи. Всички добре знаем, че рапицата е изключително интересна култура от гледна точка на сеитбооборот и от гледна точка на рентабилност. Тази година рекордна цена има рапицата“. 

Иван Балабанов е привърженик на рапицата ДЕКАЛБ и от нея постига много добри резултати. През тази година е засял в изключително сухи и неблагоприятни условия в средата на октомври конвенционалния хибрид ДК ЕКСАЙТЕД, споделя фермерът. „Рапицата направи изключителен старт. Успя за този кратък период до 15-20 ноември тя влезе в една много добра фаза и презимува изключително успешно“.

Повече за продуктите и промоционалните предложения на Байер може да получите на www.cropscience.bayer.bg и от регионалните представители на компанията.