Какви са функциите на полезащитните горски пояси в Добруджа, значението им за местните екосистеми, селското, горското и ловното стопанство и как подпомагат плодородието в региона – това разясни директорът на Държавното горско стопанство инж. Цанко Николов по време на среща в Добрич.

Полезащитни пояси „изяждат“ полски пътища и ниви

На нея се събраха експерти от Североизточно държавно предприятие, за да обсъдят старта на проект „Горите на Североизтока“. В дискусията беше направен анализ на климатичните промени и въздействието им върху растителните видове и полските култури в Североизточна България. 

В Добруджа поясите образуват мрежа, която оформя полета от 400 дка до 1000 дка. Разположението им е съобразено както със зимните ветрове, нахлуващи от север, североизток и северозапад, така и с летните опасни суховеи, които навлизат от югоизток. Общата дължина на поясите в Добруджа възлиза на 5000 км, а площта им е над 78 000 дка. Масовото им засаждане започва през 50-те години на миналия век. 

Ролята на поясите за спирането на въздушните маси е огромна.

Дръвчетата предотвратяват ветровата ерозия и опазват повърхностния хумусен слой, намаляват изпаренията на влага и запазват снежната покривка през зимата. По този начин добивите от земеделските култури се повишават до 15% до 30 %.

Още през май в Добричка област започнаха дейностите по проект „Горите на Североизтока“. Целта му е да се изчисти региона от инвазивни чужди видове и да се възстановят 2000 дка полезащитни горски пояси. Мащабното залесяване ще се извърши на територията на Добрич, Ген.Тошево и Балчик през следващите 4 години. 

Първите дейности по проекта включваха разчистване на 100 дка в община Ген.Тошево, от които бяха премахнати дървета акация. Този инвазивен вид се използва предимно за производство на биомаса, за 15-20 години достига кулминация в растежа си и трябва да бъде отсечен. Такива насаждения се ползват неколкократно при 3-4 ротации, след което е необходимо да бъдат залесени отново. Вместо акация през 2022 г. след почвоподготовка на площта от 100 дка ще бъдат залесени видове, типични за Североизточна България.

Проектът „Горите на Североизтока“ е на стойност 1 386 763 евро, като средствата ще послужат за премахване на инвазивни видове и възстановяване на полезащитните пояси в 3 добруджански общини.