През лятото високите температури преобладават не само на открито, но и в свинарниците. Какво да направите, за да минимизирате ефектите от топлинния стрес, разказва изданието Gieldarolna.pl.

Важно за свиневъдите: отглеждане, превенция, пазари

Според д-р Томаш Ниемиец от Варшавския университет по науки за живота ограничаването на храненето на свинете през периоди с високи температури до голяма степен се дължи на терморегулаторните им механизми.

Когато температурата на околната среда започне да надвишава критичните стойности, изпотяването става единственият метод за отстраняване на излишната топлина от тялото. Малкото потни жлези и дебелият слой подкожна мазнина усложняват терморегулаторните способности на свинете. Следователно животните се опитват да разсейват топлината през дихателните пътища.

Стратегия за намаляване на стреса върху животните е да се намали консумацията на фураж. По този начин се забавя процесът на храносмилане, който е свързан със затопляне на тялото.

Д-р Ниемиец допълва, че през последните години генетичният подбор по отношение на производствените характеристики е довел до увеличаване на метаболитното производство на топлина от свинете и в същото време намалена толерантност към топлинен стрес. Превишаването на бариерата за топлинен комфорт води до спад в усвояването на хранителни вещества, което се отразява върху по-ниските дневни печалби.

Как да намалим ефектите от топлинния стрес?

Най-доброто решение би било да се реши проблемът при източника, т.е. да се инсталира система за охлаждане в съоръжението. Тази стъпка е свързана с огромни финансови разходи в условия на нестабилен пазар. Малцина биха посмели да я направят.

Ще се ограждат горски терени за източнобалканската свиня

Тогава какво? Промяна в храненето. Утвърдена практика е да се съставят менюта от смеси, които имат нисък топлинен ефект по време на усвояването на хранителните вещества от тялото. Такива смеси се характеризират с повишено съдържание на сурови мазнини и намалено съдържание на протеин и диетични фибри.

Храносмилането, усвояването и трансформацията на фуражните мазнини генерират най-малко количество топлина в сравнение с други хранителни вещества.

Ферментацията на влакна в дебелото черво генерира топлина, а метаболитните процеси на прекомерно количество протеин са свързани с повишено производство на топлина. Ето защо през лятото приоритет трябва да бъде точното определяне на нуждата на животните от протеини и аминокиселини.

Витамин С и горещото време

Много свиневъди определят добавянето на витамин С към водата или фуража като вид чудодейно лекарство за топлинен стрес. Твърди се, че тази добавка облекчава ефектите от стреса, на които са изложени животните. Но дали това е вярно?

Антиоксидантните свойства на витамин С могат да донесат осезаеми ползи за организма при възпаление и оксидативен стрес, причинени от високи температури. Не забравяйте, че L-аскорбиновата киселина се синтезира в черния дроб на свинете, но нуждата от този витамин нараства интензивно в организмите, подложени на дългосрочен стрес. 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Най-големите ферми за свине майки

Умиращите ферми - над 4000 млечни стопанства фалираха в Германия. А у нас?

Контролът върху личните стопанства ще се затяга