Организацията по прехрана и земеделие (FAO) публикува ръководство за намаляване на употребата на антибиотици при пилетата и прасенцата, препоръчвайки балансирана и пълноценна диета, пише специализираният сайт Pigprogress.

Агроиновации: Проследимост по веригата на доставка на свинско месо

Заглавието на ръководството е “Стратегии за хранене на животни и решения за намаляване на антибиотиците в животновъдството” и е достъпно в сайта на организацията. В него са изброени храните, които могат да помогнат за укрепване на стомашно-чревния тракт на животните.

Те са:

Качество на водата: Консумацията на вода с добро качество и достъпът на животните и птиците до вода по всяко време са предпоставки за добро здраве.

Качествена и безопасна диета: Има няколко метода за осигуряване на здравословна и качествена диета. Те включват ограничаване на наличието на патогени и вредни химикали в диетата. Важно е да се осигурят необходимите нива на енергия и хранителни вещества, за да се задоволят нуждите на животното.

Протеини: Доказано е, че намаляването на нивото на протеините в диетата на пилетата и прасенцата е от полза за стомашно-чревния тракт. По-специално намалява вероятността от диария при малките прасенца и подобрява качеството на изпражненията при пилетата.

Калций, фосфор и натрий: Минералите са много важни за правилното функциониране на организма на животните. В някои трудни и преходни периоди от живота храненето им изисква предпазливост.

Мед и цинк: Нуждите на пилетата и прасенцата от мед и цинк са относително ограничени. Доказано е обаче, че медта допринася значително за осигуряване на добро здраве на прасенцата - подобрявайки способността за усвояване на хранителни вещества и понижавайки риска от диария.

 


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Лечението на мастит и метрит скоро може да е възможно и без антибиотици

CAP4US: Земеделието не е просто работа, а постоянно усъвършенстване

Агроиновации: Куцането при говедата може да се преодолее без скъпо оборудване