Холандски фермер успешно е успял да сведе употребата на антибиотици в своята свинеферма почти до нула, като в същото време е повишил производителността на животните си, пише пише eip-agri.
 
 
Фермерът е предприел редица стъпки в управлението на стопанството си.
 
"Всички те ни осигуряват по-чист въздух, по-високо здравословно състояние на животните, по-добра работна среда за служителите и по-надеждна противопожарна защита", коментират от предприятието.
 
Проектиране 
"Нашите цели са висок здравен статус и високо производствено ниво. През 2014 г., след като фермата ни се бе запалила, изградихме съвсем нов вид настаняване за свинете ни.  То е съсредоточено върху по-добрата вътрешна и външна биосигурност, като здравето на животните е приоритет за нас“, обясниха от фермата. 
 
По думите им съществуват стриктни протоколи за хигиената във фермата, като са въвели метод с различни цветове, за да разграничават категориите животни. По този начин селекцията им остава чиста. 
 
„Въвели сме охлаждаща система, която охлада оборкия тор под 15 градуса. Тя намалява амоняка. При нас процентът на намалението е 85. В същото време използваме тора и за енергия, така спестяваме разходи. Всичко това ни осигурява по-чист въздух, по-високо здравословно състояние на животните и по-добра работна среда“.
 
Освен това условията са подобрили продуктивността на прасетата, като собствениците на фермата са забелязали и това, че в момента прасенцата достигат оптималното тегло за клане три седмици по-рано от преди.
 
Обучение
Освен хигиената, другият ключов фактор е обучението и управлението на персонала, смятат от холандската свинеферма.
 
„Създали сме ясни правила, които се спазват от всичките ни работници. Нашите служители получават практическо обучение, включително ги запознаваме и с това как да разпознават поведението на животните. По този начин всеки един от тях получава еднакви знания, които са и на едно ниво. Това позволява по-лесната, бърза работа и взимането на правилни и еднакви решения“.